Fudbalski susreti sa Španijom (1)

Sa meča Španija - Jugoslavija 1:0 (10. oktobar 1976. godine)

Fudbalska reprezentacija Jugoslavije do 1991. godine 16 puta se sastajala sa najboljim timom Španije, uz bilans: pet pobeda, četiri remija i sedam poraza.

Od tih 16 utakmica, samo pet su bile prijateljske.

Žreb je odlučio da se ove dve selekcije čak tri puta uzastopno nađu u istoj kvalifikacionoj grupi za odlazak na svetsko prvenstvo i jednom budu rivali u kvalifikacijama za šampionat Starog kontinenta.

Reprezentacije Jugoslavije i Španije dva puta su odmeravale snage u samoj završnici svetskih prvenstava, jednom 1982, drugi put 1990. godine.

Fudbalske selekcije Jugoslavije (tada Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca) i Španije svoj debi na međunarodnoj sceni imale su istog dana, istog meseca i iste godine – 28. avgusta 1920. godine na olimpijskom turniru u Anversu.

Naš tim je demoliran od Čehoslovačke sa 0:7, dok su Španci u premijeri slavili protiv Danske sa 1:0. “Crvena furija” je eliminisana u četvrtfinalu porazom od domaćina Belgije 1:3.

Fudbaleri Čehoslovačke, nezadovoljni suđenjem engleskog arbitra Džona Luisa u finalu protiv Belgije, napustili su teren u 40. minutu, pa je odlučeno da ova reprezentacija bude diskvalifikovana sa turnira i da joj ne pripadne srebrna medalja.

Zato je održan dodatni turnir koji je trebalo da odluči osvajača drugog mesta na turniru. Španija je bila bolja od Švedske (2:1), pobedila Italiju (2:0) i u borbi za srebrnu medalju sa 3:1 slavila nad Holandijom.

Konačan redosled osvajača medalja bio je: 1. Belgija, 2. Španija, 3. Holandija.

U međuvremenu, Jugoslavija je odigrala još jednu utakmicu na turniru – u meču za osmo mesto poražena je od Egipta sa 2:4.

Stadion Buenavista u Ovijedu tokom utakmice Španija - Jugoslavija

Stadion Buenavista u Ovijedu tokom utakmice Španija – Jugoslavija

ŠPANIJA – JUGOSLAVIJA 2:1 (Ovijedo, 24. april 1932. godine)

Prvi susret Jugoslavije i Španije dogodio se 24. aprila 1932. godine na novoizgrađenom stadionu Buenavista u Ovijedu, koji je svoje kapije prvi put otvorio upravo za ovu utakmicu.

Iz tima koji je dve godine ranije podelio treće mesto na Svetskom prvenstvu u Montevideu u sastavu “plavih” ostali su samo Milorad-Mikica Arsenijević, Aleksandar Tirnanić-Tirke, Blagoje-Moša Marjanović i Đorđe Vujadinović. Bila je to jubilarna 50. utakmica naše reprezentacije.

Pred oko 20 hiljada gledalaca, Španci su u prijateljskoj utakmici slavili sa 2:1 (2:1). Za domaćine strelci su bili Izidro Langara i Luiz Regveiro, dok je Vujadinović bio precizan za Jugoslaviju.

Reprezentacija Jugoslavije uoči susreta sa Španijom u Ovijedu

Reprezentacija Jugoslavije uoči susreta sa Španijom u Ovijedu

ŠPANIJA: Zamora, Sirjako, Kvinsoses, Siloren, Gamborena, Markuleta, Lafuente, Luiz Regveiro, Longara, Aguirezobala, Gorostiza.

JUGOSLAVIJA: Jovan Spasić (Jugoslavija Beograd), Slavko Zagorac (Slavija Sarajevo), Dragan Tošić (BSK Beograd), Milorad Arsenijević (BSK Beograd), Danijel Premerl (Građanski Zagreb), Boško Ralić (Konkordija Zagreb), Aleksandar Tirnanic (BSK), Blagoje Marjanovic (BSK), Đorđe Vujadinović (BSK), Franjo Giler (Građanski), Nikola Babić (HAŠK Zagreb). Selektor: Boško Simonović.

JUGOSLAVIJA – ŠPANIJA (Beograd, 30. april 1933. godine)

Godinu dana kasnije, 30. aprila 1933. godine, takođe u prijateljskom susretu, pred oko 17 hiljada gledalaca na stadionu “Jugoslavije” u Beogradu, “plavi” nisu uspeli da se revanširaju Špancima za poraz u Ovijedu. Bilo je 1:1.

Poveli su gosti – Arsenijević je vratio loptu svom golmanu Franji Glazeru, ovaj to nije očekivao i ona se ispod njega otkotrljala u mrežu.

Rikardo Zamora hvata loptu na utakmici u Beogradu (FOTO: http://s284.photobucket.com/user/icko161081/library/)

Rikardo Zamora hvata loptu na utakmici u Beogradu (FOTO: http://s284.photobucket.com/user/icko161081/library/)

U jeku ofanzive domaćih, Nikola Marjanović se sjurio ka golu Španaca. Golman Rikardo Zamora mu se baca u noge, ali do lopte ponovo dolazi Marjanović i prosleđuje je svom bratu Moši Marjanoviću koji je plasira u mrežu – 1:1.

JUGOSLAVIJA: Franjo Glazer (Slavija Sarajevo), Milutin Ivković (BSK), Dragan Tošić (BASK Beograd), Milorad Arsenijevic (BSK), Gustav Lehner (Slavija Osijek), Anđelko Marušić (Hajduk), Aleksandar Tirnanić (BSK), Blagoje Marjanović (BSK), Svetislav Valjarević (Konkordija Zagreb)/Nikola Marjanović (BSK), Đorđe Vujadinović (BSK). Selektor: Branislav Veljković.

ŠPANIJA: Zamora, Sirjako, Kvinsoses, Siloren, Vale, Markuleta, Prat, Regveiro, Elisegui, Gala (Goiburu), Boš.

Bila su to jedina dva duela Jugoslavije i Španije pre Drugog svetskog rata. Ove dve reprezentacije ponovo će se sastati tek 1968. godine i od tada će sve prštati. Kroz brojne značajne utakmice, koje će obilovati neizvesnošću, golovima, majstorskim potezima i incidentima izazvanih sudarom dva vatrena temperamenta, stvoriće se jedno veliko rivalstvo …