Trikovi iz šešira fudbalskih mađioničara (1)

"Rabona" Luisa Suareza

Ovo su potezi koje većina fudbalera može da izvede na treninzima. Ali samo istinski majstori to mogu kada je najvažnije – na utakmicama. Na tom travnatom poprištu nema laži niti obmane – ili si trkač ili mađioničar. Drugim rečima, ili si Bajro Župić ili si Piksi Stojković …

Flip-flap, poznat i kao elastico ili la culebrita (“mala zmija”) jeste varka u driblingu koja zahteva dobro vladanje loptom, brzinu i eksplozivnost. Ako uspe, odbrambeni igrač krene u suprotnu stranu i gubi korak.

Napadač spoljnim delom stopala gurne loptu u stranu, a zatim munjevito pomiče stopalo te noge oko lopte i gura je u suprotnom smeru.

Za rodonačelnika ovog poteza smatra se Rivelino, član reprezentacije Brazila koja je 1970. godine u Meksiku osvojila titulu šampiona sveta.

 
Ovaj trik kasnije su popularizovali Ronaldinjo, Romario, Ronaldo, Zlatan Ibrahimović, Roberto Karlos, Roberto Karlos, Kristijano Ronaldo

Rabona je fudbalski trik pri kojem igrač ne odigrava bližom nogom, već prekrsti noge i stopalom one dalje udara loptu.

Rabonu, na primer, koristi levak ako se nađe na desnoj strani, nema mogućnosti da loptu prebaci na svoju jaču nogu, a desna mu je značajno slabija i nepreciznija. Ovaj potez koristi i da zbuni protivnika ili jednostavno pokaže svoje fudbalsko umeće.

Rodonačelnik Rabone je legendarni Argentinac Rikardo Roberto “Beto” Infante koji je tim potezom postigao gol za Estudijantes protiv Rozario Centrala 19. septembra 1948. godine, a do savršenstva je doveo njegov zemljak, fudbalski “vanzemaljac” Dijego Armando Maradona.

 
Krojfov okret (Cruyff turn) jeste klasično slanje protivnika “po burek”. Nazvan je po najboljem holandskom fudbaleru 70-ih i 80-tih godina Johanu Krojfu.

Napadač, umesto da centrira ili šutira, loptu unutrašnjom stranom stopala povuče iza sebe, okrene se za 180 stepeni i nastavi da se kreće u suprotnom smeru.

 
Peta – često viđeno i popularno sredstvo da se težište akcije prebaci tamo gde protivnik ne očekuje. Brazilac Sokrates odigravao je petom i do deset puta u toku meča.

Virtuoz jugoslovenskog fudbala Stjepan Bobek obožavao je ovaj potez, a u novije vreme to je bio omiljeni trik nekadašnjeg fudbalera niškog Radničkog, beogradske Crvene zvezde, marseljskog Olimpika, italijanske Verone i japanske Nagoje Dragana Stojkovića-Piksija

 
Sombrero – ovaj potez proslavio je Brazilac Pele u finalnom meču Svetskog šampionata u Švedskoj 1958. godine. Neponovljivi Edson Arantes do Nascimento loptom je prebacio protivničkog defanzivca i iz neposredne blizine postigao peti gol za “karioke”.

 
Naročito je efektno to radio (a ko bi drugi?!) Maradona, koji je gotovo sa trave udarao loptu i u visokom luku je prebacivao preko odbrambenog bedema.

Legenda madridskog Reala Alfredo di Stefano umeo je petom preko glave da prebaci protivnika, a nešto slično je tokom susreta madridskog Reala i Sevilje učinio Hrvat Ivan Rakitić u direktnom duelu sa defanzivcem Pepeom.

Tunel – guranje lopte kroz noge je koliko efektan, toliko i koristan potez. Neki ga smatraju i nekorektnim, jer omalovažava protivnika.

Pravi tunel-majstor bio je Omar Sivori, koji je svoju igračku afirmaciju stekao šezdesetih godina u Italiji, torinskom Juventusu i napuljskom Napoliju. Lakoća kojom je ovaj omaleni, stameni Argentinac provlačio lopte između protivničkih nogu oduševljavala je navijače.