SPECIJAL: U tri meseca tri titule prvaka Evrope

Košarkaši Jugoslavije, šampioni Evrope 2001. godine

U sportskom smislu, leto 2001. godine bilo je leto zadovoljstva u Srbiji i Crnoj Gori, tadašnjoj SR Jugoslaviji. Prvo su krajem juna meseca zlatnom medaljom na Evropskom prvenstvu u Budimpešti obradovali vaterpolisti koji su dugo smatrani ekipom rođenih gubitnika, jer, uprkos nespornim individualnim kvalitetima, kao reprezentacija dugo nisu postizali zapaženije uspehe na velikim takmičenjima.

Onda su u septembru iznenadili košarkaši osvajanjem medalje istog sjaja na Evropskom prvenstvu u Turskoj. Kažemo, iznenadili, jer je selektor Pešić na put poveo podmlađenu ekipu sa nekoliko debitanata, pa je bilo normalno za očekivati da će se smena generacija odraziti i na rezultat.

A tek što je prestala euforija zbog odličnih igara i osme evropske titule košarkaša, odbojkaši su poput rutinera osvojili ono što im je posle zlatne olimpijske medalje 2000. godine svakako pripadalo – postali su šampioni Starog kontinenta.

Tri titule u sportovima kojima se u Evropi bave milioni, u sportovima koji privlače veliku medijsku pažnju i oko kojih se vrti veliki novac, tri titule za zemlju od 7-8 miliona stanovnika. Biti tri puta šampion Evrope u jednoj godini, makar se radilo i o manje atraktivnim sportovima, predstavlja podvig koji zaslužuje poštovanje.

VATERPOLISTI ŠAMPIONI EVROPE!

Budimpešta, MAĐARSKA, 24. jun 2001. godine – Čast da u novom milenijumu prvi osvoje najsjajnije odličje na jednom velikom takmičenju pripala je jugoslovenskim vaterpolistima, trostrukim olimpijskim pobednicima, dvostrukim svetskim prvacima i, od danas, dvostrukim evropskim šampionima. Pobedom u finalnoj utakmici 25. Evropskog prvenstva u Budimpešti nad nacionalnim timom Italije rezultatom 8:5 (0:2, 4:0, 2:1, 2:2), selekcija Jugoslavije je nakon deset godina, ponovo postala najbolja na Starom kontinentu.vaterpolo2001-logo

Finale nije bilo rezultatski zanimljivo, pošto su Jugosloveni u poslednjoj četvrtini vodili i sa 8:3.

Italijani su koncetrisanije ušli u susret i poveli sa 2:0. Nakon toga, “plavi” su preuzeli inicijativu i do kraja meča situaciju držali pod kontrolom. Odlična igra u fazi odbrane i fenomenalni golman Aleksandar Šoštar, kome Italijani u jednom delu susreta, tačnije 15 minuta i 23 sekunde, nisu uspeli da daju gol, presudili su u korist novih prvaka Evrope.

Titulu su osvojili: golmani Aleksandar Šoštar, Denis Šefik i Nikola Kuljača, zatim Petar Trbojević,Predrag Zimonjić, Dejan Savić, Danilo Ikodinović, Viktor Jelenić, Veljko Uskoković, Aleksandar Ćirić, Aleksandar Šapić, Vladimir Vujasinović, Nenad Vukanić, Branko Peković, Nikola Janović i selektor Nenad Manojlović.

Evropsko prevnstvo za vaterpoliste, Budimpešta, MAĐARSKA, finalna utakmica, 24. juni

JUGOSLAVIJAITALIJA 8:5 (0:2, 4:0, 2:1, 2:2)

Bazen: “Alfred lajoš”. Gledalaca: 5.500. Sudije: Serđo Borel i Petruš Hendrik Bokelman.

Strelci za Jugoslaviju: Trbojević 2, Vujasinović 2, Jelenić 1, Šapić 1, Savić 1, Zimonjić 1.

Strelci za Italiju: Anđelini 1, Alesandro Kalkatera 1, Roberto Kalkatera 1, Postiljone 1, Silipo 1.

Igrač više: Jugoslavija 8 (4), Italija 10 (3).

KRETANJE REZULTATA: 0:1 Silipo (igrač više), 0:2 Postiljone, 1:2 Savić (igrač više), 2:2 Vujasinović, 3:2 Zimonjić (igrač više), 4:2 Trbojević, 5:2 Jelenić (igrač više), 6:2 Vujasinović (igrač više), 6:3 R. Kalkatera, 7:3 Trbojević, 8:3 Šapić, 8:4 Anđelini (igrač više), 8:5 A. Kalkatera.

*****

Vujasinović najbolji igrač, Šapić drugi strelac šampionata

Budimpešta, MAĐARSKA, 24. jun 2001. godine – Jugoslovenski reprezentativac Vladimir Vujasinović, koji će 14. avgusta proslaviti 28. rođendan, proglašen je za najboljeg vaterpolistu 25. prvenstva Evrope u Budimpešti.

Vladimir Vujasinović, najbolji igrač EP u vaterpolu 2001. godine

Vladimir Vujasinović, najbolji igrač EP u vaterpolu 2001. godine

Italijan Frančesko Atoliko je najbolji golman ovog takmičenja, a Rus Aleksandar Jerišov, koji je postigao 21 pogodak, najefikasniji strelac “EURO 2001.”. Drugo mesto na listi najefikasnijih igrača šampionata Evrope u Budimpešti zauzeo je jugoslovenski as Aleksandar Šapić sa 20 golova.

Svaki od slavljenika je od firme “Omega” dobio ručni časovnik, vredan 2.000 nemačkih maraka.

Svi rezultati jugoslovenske reprezentacije na Evropskom prvenstvu

A grupa, 1. kolo, 15. jun: Jugoslavija – Španija 9:7
A grupa, 2. kolo, 16. jun: Jugoslavija – Holandija 10:7
A grupa, 3. kolo, 17. jun: Rumunija – Jugoslavija 5:11
A grupa, 4. kolo, 18. jun: Mađarska – Jugoslavija 5:8
A grupa, 5. kolo, 19. jun: Italija – Jugoslavija 8:9
ČETVRTFINALE, 21. jun: Jugoslavija – Slovačka 8:7
POLUFINALE, 22. jun: Jugoslavija – Hrvatska 8:6
FINALE, 24. jun: Jugoslavija – Italija 8:5

*****
Utakmica za treće mesto, 24. jun: Mađarska – Hrvatska 12:9

*****
Slavlje u taboru “plavih”

Budimpešta, MAĐARSKA, 24. jun 2001. godine – Pobedu u finalnoj utakmici 25. evropskog prvenstva u Budimpešti i osvajanje zlatne medalje “plavi” su proslavili uskakanjem svih igrača u bazen, a radost su podelili i s mnogim navijačima našeg tima na tribinama plivališta Alfred Hajoš.

Radost jugoslovenskih vaterpolista

Radost jugoslovenskih vaterpolista

Jugosloveni su dugo slavili trijumf, pevajući pesme kojima su ih navijači bodrili tokom utakmice, skandirali “Jugoslavija, Jugoslavija” i “Mnogo smo jaki”, a nekoliko puta su obišli bazen plivališta Alfred Hajoš.

U prvim izjavama posle utakmice svi igrači su istakli da je njihova titula zasluženo osvojena, o čemu svedoči i osam ubedljivih pobeda i najavljuju da će i na svetskom prvenstvu u Fukuoki, koje počinje za manje od mesec dana, pokušati da ponove isti uspeh.

Jugoslovenski selektor Nenad Manojlović je istakao da je “plavi” tim tokom celog šampionata bio najubedljiviji i da je zasluženo osvojio trofej:

“Imali smo malu nesigurnost u početku utakmice. Bili smo opterećeni željom da budemo šampioni i to nas je sputalo. Međutim, brzo smo se vratili i dominirali do kraja meča”, zaključio je Manojlović.

Najbolji strelac jugoslovenskog tima na šampionatu u Budimpešti Aleksandar Šapić je naglasio da osam pobeda na isto toliko utakmica najbolje svedoči o načinu na koji je osvojena titula:

“Već sam počeo da sumnjam u sebe i u ekipu i da li smo u stanju da osvojimo neki trofej. Na sreću, moje sumnje su danas demantovane i nadam se da je ovo početak naše dominacije u svetskom vaterpolu. Na svetski šampionat u Fukuoki idemo s ciljem da osvojimo zlatnu medalju”, izjavio je Šapić.

Centar “plavih” Viktor Jelenić je izrazio zadovoljstvo što se Jugoslavija posle deset godina vratila na evropski tron:

“Mislim da je ova ekipa trebalo da osvoji mnogo više titula. Dobro smo igrali, sve konkurente za šampionski trofej smo ubedljivo pobedili i niko ne može da tvrdi da smo nezasluženo uzeli zlatnu medalju”, rekao je Jelenić.

Kapiten jugoslovenske reprezentacije Aleksandar Šoštar je rekao da zlatna medalja na prvenstvu u Budimpešti predstavlja izvanredan uspeh i da je ona osvojena na impresivan način:

“Posle deset godina opet smo na tronu. Sportski embargo je učinio svoje i pre pet godina smo morali da krenemo ispočetka. Mislim da smo i u Sidneju mogli da pobedimo, ali dobro je i ovako. Pokazalo se da dobar rad može da nas vrati na vrh, a ključne utakmice su bile protiv Mađara i finalna protiv Italijana”, izjavio je Šoštar.

Najbolji igrač šampionata Vladimir Vujasinović je istakao da Jugoslavija na svetsko prvenstvo u Fukuoki odlazi sa istim ambicijama i istim željama.:

“Ne bih bio proglašen za najboljeg igrača turnira, da iza mene nije stajala najbolja ekipa. U vrhu smo već nekoliko godina, a čak smo i u Sidneju mogli da osvojimo zlatnu medalju. Na ovom šampionatu smo dokazali vrhunski kvalitet, svih osam utakmica smo pobedili i niko nije uspeo da nam parira”, zaključio je Vujasinović.

*****

KOŠARKAŠI ŠAMPIONI EVROPE

Istanbul, TURSKA, 9. septembar 2001. godine (Tanjug) – Reprezentacija Jugoslavije osvojila je osmi put titulu prvaka Evrope za košarkaše pošto je večeras u Istanbulu, u finalu 32. šampionata “starog kontinenta”, savladala selekciju domaćina Turske sa 78:69 (15:22, 23:18, 20:17, 20:12).

Kapiten reprezentacije Jugoslavije Dejan Bodiroga sa trofejem

Kapiten reprezentacije Jugoslavije Dejan Bodiroga sa trofejem

Najbolji jugoslovenski košarkaši ispunili su očekivanja najvećeg broja stručnjaka uoči ovog šampionata, koji su bezrezervno tvrdili da je Jugoslavija favorit broj jedan. Do konačnog trijumfa, međutim, naš tim je stigao znatno teže neko što je to bilo ko očekivao.

Turci, koji su se do finala dva puta provukli kroz iglene uši, večeras su prikazali svoje najbolje izdanje. Potpomognuti frenetičnim navijanjem više od 12.000 fanatika, turski reprezentativci dostigli su svoj maksimum. Taj maksimum, međutim, održavao ih je u životu samo 30 minuta, dok selektor “plavih” Svetislav Pešić nije konačno sastavio dobitničku petorku: Dejan Bodiroga, Saša Obradović, Vlado Šćepanović, Predrag Drobnjak i Dejan Tomašević.

Na iznenađenje mnogih, u toj petorci u ključnim trenucima nije bilo Predraga Stojakovića. Za upućenije u reprezentativna zbivanja to nije bilo iznenađenje. Valjalo se samo podsetiti zbirke trofeja koja se već nalazi u sefu pomenute petorke. Najiskusniji – Bodiroga, Obradović i Tomašević – već su bili dvostruki prvaci Evrope, svetski šampioni i olimpijski vice šampioni.

Drobnjak i Šćepanović su zlatu sa svetskog prvenstva 1998. u Atini, večeras dodali i evropsko zlato.

Utakmicu je, dakle, “prelomila” postava koja je već osetila šta znači biti najbolji. Svi ostali, uključujući i Stojakovića, tek večeras su to postali.

Početak susreta protekao je u znaku Turaka. Ibrahim Kutlaj, Hidajed Turkoglu i Husein Bešok iznenađujuće lako su izlazili na kraj sa našom odbranom. S druge strane, naš tim je do svakog poena dolazio posle “porođajnih muka”, što je rezultiralo vođstvom domaćina od 22:15 do kraja prve četvrtine.

Nešto bolju igru jugoslovenski reprezentativci prikazali su u nastavku, pa je prvo poluvreme završeno prednošću Turaka od samo dva poena. Već tada se, međutim, moglo naslutiti da Vlado Šćepanović izrasta u junaka meča.

Ta činjenica je najilustrativnije pokazala zašto je Jugoslavija na ovom šampionatu bila iznad ostalih. Jer, za razliku od drugih reprezentacija u kojima se uglavnom sve vrtelo oko jednog igrača, u jugoslovenskom timu uvek je neko drugi bio ključ pobede. Smenjivali su se Stojaković, Drobnjak, Bodiroga, Tomašević, Gurović ili Obradović, da bi na kraju došao red i na Šćepanovića.

Kutlaja, koji je u prvom poluvremenu postigao 13 od ukupno 16 koševa, Šćepanović je naprosto “uhapsio” u nastavku. Uz to, stigao je da odradi i napadačke zadatke pa je susret završio kao prvi strelac sa 19 poena.

Gurović i Tunderi u borbi za loptu

Gurović i Tunderi u borbi za loptu

Ništa manja zasluga za večerašnji trijumf ne pripada ni Dejanu Bodirogi. Odigrao je još jednom kapitenski, baš kao što su Obradović i Tomašević bili nezaobilazni u osvajanju osmog zlata na evropskim prvenstvima.

*****
Evropsko prvenstvo za košarkaše, finalna utakmica, Istanbul, TURSKA, 9. septembar

JUGOSLAVIJATURSKA 78:69 (15:22, 23:18, 20:17, 20:12). Dvorana: “Abdi Ipekči”. Gledalaca: 12.000. Sudije: Sančes (Španija) i Jungenbrand (Finska).

JUGOSLAVIJA: Bodiroga 18 (29 minuta u igri, 5/5 sl. bacanja, 5/10 za dva poena, 1/2 za tri poena, 7 uhvaćenih lopti), Obradović 3 (21 minut u igri, 1/2 sl. bacanja, 1/2 za dva poena, 0/3 za tri poena, 2 uhvaćene lopte, po jedna asistencija i ukradena lopta), Tarlać 2 (9 minuta u igri, 1/2 za dva poena, jedna uhvaćena lopta), Drobnjak (25 minuta u igri, 6 uhvaćenih lopti, dve asistencije, jedna ukradena lopta), Gurović 11 (16 minuta u igri, 0/1 sl. bacanja, 4/5 za dva poena, 1/3 za tri poena, po jedna uhvaćena lopta i ukradena lopta), Stojaković 15 (29 minuta u igri, 2/4 sl. bacanja, 5/7 za dva poena, 1/7 za tri poena, 5 uhvaćenih lopti, dve asistencije, jedna ukradena lopta), Rakočević (nije ulazio u igru), Jarić (19 minuta u igri, 0/1 za dva poena, 0/1 za tri poena, tri uhvaćene lopte, jedna asistencija), Šćepanović 19 (21 minut u igri, 2/4 sl. bacanja, 1/2 za tri poena, 7/8 za dva poena, jedna asistencija), Tomašević 10 (31 minut u igri, 4/7 sl. bacanja, 3/5 dva poena, 7 uhvaćenih lopti, tri asistencije, dve ukradene lopte), Petrović (nije ulazio u igru), Milojević (nije ulazio u igru).

TURSKA: Tunderi, Turkoglu 13, Turkčam 8, Ene, Pars 3, Erdenaj 13, Kutlaj 16, Bešok 10, Okur 6, Jildirim, Peker.

SLOBODNA BACANJA: Jugoslavija 61% (14/23), Turska 89% (16/18).
DVA POENA: Jugoslavija 62% (26/42), Turska 50% (19/38).
TRI POENA: Jugoslavija 19% (4/21), Turska 26% (5/19).
SKOKOVI: Jugoslavija 32 (21+11), Turska 33 (24+9).
LIČNE GREŠKE: Jugoslavija 19, Turska 24.
IZGUBLJENE LOPTE: Jugoslavija 6, Turska 11.
UKRADENE LOPTE: Jugoslavija 6, Turska 5.
BLOKADE: Jugoslavija – , Turska 2.

*****
 

Rekli su …

“Pobedio je naš koncept kolektivne odbrane. Zahvaljujući njoj uspeli smo da ostanemo u ugri u prvom poluvremenu. Za protivnika smo imali tipičan ofanzivni tim sa nekoliko izvanrednih pojedinaca koje nije lako kontrolisati, ali u drugom poluvremenu smo udarili tamo gde su Turci najjači – isključili smo Kutlaja i Bešoka, kao i Erdenaja. To je bila baza za ono što smo uradili u napadu. Veliku ulogu odigrao je naš kapiten. U momentima kada je bila potrebna hrabrost i iskustvo, Bodiroga je preozeo odgovornost. Stojaković je najkorisniji igrač prvenstva, ali je Bodiroga to u našoj reprezentaciji. Bio je moja desna ruka, mnogo mi je pomogao u svemu, a sada mogu da saopštim i da je celo prvenstvo odigrao sa frakturom nosa. Kada se rešavala utakmica sjajan je bio Šćepanović. Pored toga što je zaustavio Kutlaja, postigao je više važnih poena. Ne bih o imenima, ali uvek postoje dobri i malo bolji” (Svetislav Pešić, selektor jugoslovenske reprezentacije).

“Presrećan sam zbog osvojene titule prvaka Evrope. Ovo je novi tim koji ima više debitanata koji su pokazali da imaju karakter za velika takmičenja. Dokazali smo da smo stvarno veliki tim sa sjajnom atmosferom. U finalu smo odigrali sjajno odbranu i zasluženo osvojili zlatnu medalju. Hteo ih da zahvalim i našem treneru koji nas je preuzeo u času kada je bilo mnogo problema sa sastavom tima. Uspeo je da se izbori sa tim i da nas dovede do zlata” (Dejan Bodiroga, kapiten reprezentacije).

“Pokazali smo da je ovo generacija koja može dostojno da nasledi slavne prethodnike. Ne mogu da opišem osećaj, mogu samo da se zahvalim saigračima, stručnom štabu, navijačima”” (Predrag Stojaković, jugoslovenski reprezentativac i MVP prvenstva).

“Ovo je moje prvo zlato. Zbog toga sam veoma uzbuđen. Bilo je veoma teško igrati pred punom halom, ali smo smogli snage. Igrali smo na ovom šampionatu kao prava ekipa.” (Milan Gurović, jugoslovenski reprezentativac).

“Znali smo da će biti teško, ali smo se držali i sačekali da Turci polako padnu pred nama. Usrećili smo naš narod, a ja se prvi put u otadžbinu vraćam kao pobednik” (Marko Jarić, jugoslovenski reprezentativac).

*****
Rezultati nacionalnog tima Jugoslavije na prvenstvu Evrope u Turskoj

 • 31. avgust: Jugoslavija – Hrvatska 80:66
 • 1. septembar: Jugoslavija – Estonija 113:58
 • 2. septembar: Jugoslavija – Nemačka 86:73
 • ČETVRTFINALE (6. septembar): Jugoslavija – Letonija 114:78
 • POLUFINALE (8. septembar): Jugoslavija – Španija 78:65
 • F I N A L E (9. septembar): Jugoslavija – Turska 78:69

*****
Rezultati utakmica za plasman

Finale: Jugoslavija – Turska 78:69
Za treće mesto: Španija – Nemačka 99:90
Za peto mesto: Rusija – Francuska 78:73
Za sedmo mesto: Hrvatska – Letonija 93:91

Konačan plasman

 • JUGOSLAVIJA
 • Turska
 • Španija
 • Nemačka
 • Rusija
 • Francuska
 • Hrvatska
 • Letonija

Stojaković MVP prvenstva

Istanbul, TURSKA, 9. septembar 2001. godine – Za najboljeg igrača Evropskog prvenstva u Turskoj (tzv. MVP – najkorisniji igrač) proglašen je jugoslovenski reprezentativac i član NBA ekipe Sakramento Kingsa Predrag Stojaković. Najbolji strelac šampionata je Nemac Dirk Novicki (Nemačka), u skokovima je sve nadmašio Po Gasol (Španija), a prvi asistent je igrač nacionalnog tima Letonije Miglinijeks.

*****

ODBOJKAŠI PRVACI EVROPE

Ostrava, ČEŠKA REPUBLIKA, 16. septembar 2001. godine – Muška odbojkaška reprezentacija Jugoslavije prvi put je postala šampion Evrope, pošto je u finalnoj utakmici Evropskog prvenstva u Češkoj Republici savladala zvanične svetske prvake i evropske šampione iz 1999. godine, nacionalni tim Italije sa 3:0 (25:21, 25:18, 25:20).

Odbojkaši Jugoslavije, šampioni Evrope 2001. godine

Odbojkaši Jugoslavije, šampioni Evrope 2001. godine

Novi uspeh jugoslovenskih odbojkaša samo je logičan nastavak serije uspeha započete 1995. godine na Evropskom prvenstvu. Od tada, “plavi” odbojkaši se ni sa jednog evropskog i svetskog šampionata ili olimpijskih igara nisu vratili bez neke od medalja. Osvajanjem zlatnog odličja na OI u Sidneju, Jugosloveni su potvrdili dominaciju u svetskoj odbojci, a uspeh u Ostravi samo je potvrda da se u našoj odbojci i dalje radi ozbiljno i sistematski. Nesumnjivi talenat i ogromno iskustvo (osnov tima je gotovo nepromenjen 7-8 godina) udruženi sa germanskom upornošću uvrstili su odbojkašku selekciju u najuspešniji sportski kolektiv SR Jugoslavije.

Jugosloveni su drugi put na turniru sa 3:0 “zbrisali” Italijane sa terena. Samo u prvom setu se činilo da će finale biti mnogo uzbudljivije, pošto su jugoslovenski odbojkaši bili nesigurni u odbrani. Kako je meč odmicao, “plavi” su bile sve sigurniji u bloku, proradili su ubitačni servisi Miljkovića, kapiten Nikola Grbić je maestralno razigravao svoje saigrače. S druge strane, Italijani su očigledno stekli kompleks od Jugoslovena i puno su grešili, naročito u servisu.

Posle prvog seta u kojem je bilo povuci-potegni, u nastavku je igrala samo jedna ekipa. “Plavi” su u drugom setu poveli sa 5:1 i sigurnom igrom povećavali razliku. Trener italijanske reprezentacije Andrea Anastazi pokušavao je tajm-autima i brojnim izmenama da poremeti ritam Jugoslovena, ali je njegova ekipa uspela samo da se približi na poen ili dva minusa.

Italijani su početkom trećeg seta poveli, ali je “plava” mašinerija mlela i mlela, dok konačno nije u prah pretvorila svaku nadu protivnika. Za sat i 10 minuta na obe plećke položen je aktuelni svetski prvak, zlatna evropska medalja otišla je u ruke olimpijskih šampiona. Uspeh dobija na težini kada se ima u vidu da je Vladimir Grbić, zbog povrede, tokom čitavog turnira uglavnom sedeo na klupi, a da u finalu protiv Italijana nije ni ulazio u igru.

Evropsko prvenstvo za odbojkaše, finale, 16. septembar, Ostrava, ČESKA REPUBLIKA

JUGOSLAVIJAITALIJA 3:0 (25:21, 25:18, 25:20)

Hala: Poruba u Ostravi. Gledalaca: 3.800. Sudije: Hobor (Mađarska) i Škoda (Češka Republika).

JUGOSLAVIJA: Jokanović, Marić, Škorić, Boškan, Mešter, Mijić, N.Grbić, V.Grbić, Gerić, Vujević, Miljković, Vušurović.

ITALIJA: Meoni, Vermiljo, Papi, Sartoreti, Bernardi, Zlatanov, Korsanu, Fei, Kasoli, Bovolenta, Đombini, Tenkati.

Konačan plasman 22. prvenstva Evrope

 • JUGOSLAVIJA
 • Italija
 • Rusija
 • Češka
 • Poljska
 • Bugarska
 • Francuska
 • Holandija

*****

Tri Jugoslovena u “ol stars”-selekciji

Ostrava, ČEŠKA REPUBLIKA, 16. septembar 2001. godine (agencije) – Tri jugoslovenska odbojkaša nalaze se u “ol stars”-selekciji 22. prvenstva Evrope u Ostravi.

Vasa Mijić

Vasa Mijić

Evo najboljih igrača na pojedinim pozicijama:

Najbolji igrač šampionata i igrač sa najviše osvojenih poena: Ivan Miljković (Jugoslavija)
Najbolji napadač: Martin Lebl (Češka)
Najbolji bloker: Dominik Daken (Francuska)
Najbolji odbrambeni igrač: Vasa Mijić (Jugoslavija)
Najbolji tehničar: Nikola Grbić (Jugoslavija)
Najbolji primač: Iber Eno (Francuska)
Najbolji libero: Mirko Korzano (Italija).

Svi rezultati selekcije Jugoslavije na Prvenstvu Evrope za odbojkaše

“B” grupa, 8. septembar: JUGOSLAVIJA – Francuska 3:2
“B” grupa, 9. septembar: JUGOSLAVIJA – Poljska 3:0
“B” grupa, 10. septembar: JUGOSLAVIJA – Mađarska 3:1
“B” grupa, 12. septembar: JUGOSLAVIJA – Italija 3:0
“B” grupa, 13. septembar: JUGOSLAVIJA – Nemačka 2:3
POLUFINALE, 15. septembar: JUGOSLAVIJA – Rusija 3:0
FINALE, 16. septembar: JUGOSLAVIJA – Italija 3:0

*****

Gajić: Rezultati sve govore

Ostrava, ČESKA REPUBLIKA, 16. septembar 2001. godine (agencije) – Po završetku 22. prvenstva Evrope u Ostravi selektor jugoslovenske reprezentacije Zoran Gajić rekao je:

“Veoma sam zadovoljan turnirom u Ostravi i učinkom naših odbojkaša. Šta reći, kad rezultati sve govore: dva puta smo dobili svetske šampione Italijane sa po 3:0, u predtakmičenju i u finalu, a u polufinalu smo pobedili “zbornu komandu” Rusije takođe u tri seta.”

Andrea Anastazi, selektor italijanske reprezentacije:

“Želim da čestitamo Jugoslaviji kao trenutno najboljoj ekipi u svetu. Naša ekipa je tek u finalu došla na svoj nivo.”

Nikola Grbić, kapiten “plavih”:

“Srećan sama zbog osvojene titule. To je naša prva zlatna medalja na evropskim šampionatima. Nadam se da ćemo nastaviti sa dobrim partijama i na svetskom prvenstvu iduće godine u Argentini. Svi igrači zaslužuju pohvale za uspeh u Ostravi. Verujem da će nas ovaj trijumf inspirisati za nove podvige.”