Košarkaško osvajanje Amerike: “Ol-star” vikend

Vlade Divac na "ol-star" utakmici 2001. godine

NBA “ol-star” vikend je trodnevno košarkaško poselo koje tokom prvenstvene pauze okuplja sve ono što valja u NBA ligi. Kruna ovog vikenda je susret “reprezentacija” Istočne i Zapadne konferencije.

Prvi takav meč održan je 2. marta 1951. godine i do sada je igran svake godine, izuzev 1999. godine, kada zbog štrajka igrača, poznatog kao “lokaut”, nije bilo “ol-star” vikenda.

Ekipe “Istoka” i “Zapada” sastoje se od 12 igrača. Startne petorke biraju navijači, NBA igrači i mediji, uz napomenu da navijači određuju 50 odsto glasova, dok igrači i mediji po 25. Preostale košarkaše izglasavaju glavni treneri svih ekipa, tako što ih biraju iz konferencije u kojoj nastupa i tim koji vode, uz pravilo da to ne smeju da budu njihovi igrači.

Od 2018. godine promenjen je način formiranja ekipa. Košarkaši koji osvoje najviše glasova na Istoku, odnosno Zapadu promovišu se u kapitene timova i oni određuju ko će igrati za njih. Tako da su sada sastavi “izmešani” – u jednoj ekipi mogu se naći košarkaši iz obe konferencije – Istočne i Zapadne.

Vremenom je “ol-star” vikend obogaćivan i drugim manifestacijama, od kojih najveću tradiciju imaju takmičenja u “zakucavanju” i brzom šutiranju “trojki”.

Premijerno takmičenje u “zakucavanju” (NBA Slam Dunk Contest) održano je tokom “ol-star” vikenda 1976. godine u Denveru, dok je prvo brzo šutiranje “trojki” (NBA three-point contest) prezentovano u Dalasu 1986. godine.

Od košarkaša sa ex-jugoslovenskih prostora, Vlade Divac postao je prvi učesnik “ol-star” utakmice između Istoka i Zapada. U takmičenju šutiranja “trojki” Stojaković je učestvovao čak pet puta – dva puta je pobedio i dva puta osvojio drugo mesto.

Brojni košarkaši iz regije pojavili su se na “ol-star” vikendu kao akteri susreta između debitanata (Rookies) i igrača koji drugu sezonu nastupaju u NBA-ligi (Sophomores).

Iznosimo hronološki pregled učesnika “ol-star” vikenda zaključno sa 2019. godinom:

“Ol-star” vikend 1994. godine, Minesota – Toni Kukoč (Čikago Buls) i Dino Rađa (Boston Seltiks) pojavili su se u dresu “fenomena” protiv “senzacija” u “Rising Star” utakmici, susretu koji je okupio najbolje debitante nakon polusezone.

Trijumfovali su “fenomeni” sa 74:68. U pobedničkoj ekipi najefikasniji je bio Kris Veber sa 18 poena (uz 10 skokova), dok je odmah iza njega bio Kukoč koji je za 20 minuta postigao 14 poena i uhvatio dve lopte. Rađa je za 13 minuta ubeležio dva poena i pet skokova.

MVP meča bio je igrač “senzacija” Anferni-Peni Hardavej sa 22 poena.

“Ol-star” vikend 2001. godine, Vašington – Vlade Divac je postao prvi igrač sa ovih prostora koji je nastupio u “ol-star” utakmici između Istoka i Zapada. Centar Sakramento Kingsa je za ekipu Zapadne konferencije igrao 9 minuta, postigao 8 poena, uhvatio tri i ukrao dve lopte i imao jednu asistenciju.

Istok je trijumfovao sa 111:110.

Njegov klupski kolega Predrag Stojaković osvojio je drugo mesto u brzom šutiranju “trojki” i u paru sa Ruti Bolton-Holifild, košarkašicom Sakramento Monarska, trijumfovao u igri “Dve lopte”.

“Ol-star” vikend 2002. godine, Filadelfija – Centar Detroit Pistonsa Željko Rebrača pojavio se u ekipi “rukija” (debitanata u NBA-ligi) u susretu sa “sofomorima” (igračima koji nastupaju već drugu sezonu u najjačoj košarkaškoj ligi na svetu).

Predrag Stojaković je osvojio prvo mesto u brzom šutiranju “trojki” i pojavio se u ekipi Zapada u “ol-star” meču. Selekcija Zapadne konferencije savladala je Istočnu konferenciju sa 135:120, a Peđa je za 18 minuta ubeležio 11 poena, dva skoka i jednu asistenciju.

“Ol-star” vikend 2003. godine, Atlanta – Stojaković je odbranio titulu najboljeg “trojkaša” i nastupio u “ol-star” susretu. Za Zapad je u 13 minuta postigao pet poena, uz tri uhvaćene lopte i po jednu asistenciju i ukradenu loptu.

Selekcija Zapadne konferencije je nakon dva produžetka pobedila rezultatom 155:145.

Bek Los Anđeles Klipersa Marko Jarić je nastupio za “rukije” protiv “sofomora”, kao i u “Hoop-It-Up” nadmetanju.

“Hoop-It-Up” takmičenje pojavilo se samo dva puta na “ol-star” vikendu, 2002. i 2003. godine. Osmišljeno je kao basket tri na tri, a svaku ekipu činila su četiri člana – jedan aktivan košarkaš, jedna “penzionisana” košarkaška legenda, jedna zvezda WNBA-lige i jedan tzv. selebriti. Jare je tako bio u timu Los Anđelesa, zajedno sa Medžik Džonsonom, Lizom Lesli i Eštonom Kučerom.

Predrag Stojaković, pobednik takmičenja u brzom šutiranju "trojki" 2003. godine (FOTO: Hector Amezcua - Sacramento Bee Staff Photo)

Predrag Stojaković, pobednik takmičenja u brzom šutiranju “trojki” 2003. godine (FOTO: Hector Amezcua – Sacramento Bee Staff Photo)


“Ol-star” vikend 2004. godine, Los Anđeles – Marko Jarić je nastupio za “sofomore” u utakmici protiv “rukija”, kao i u premijernom takmičenju – Shooting Stars”, u kojem tročlane ekipe, sastavljene od jednog aktivnog igrača, jednog bivšeg košarkaša i jedne zvezde WNBA-lige, za što kraće vreme treba da pogode koš iz različitih pozicija.

Jarić je bio u ekipi sa košarkašicom Niki Tesli i NBA-legendom Terijem Kamingsom.

Predrag Stojaković je osvojio drugo mesto u brzom šutiranju “trojki” i po treći put nastupio u “ol-star” meču. Zapad je trijumfovao sa 136:132, a Peđa je za 13 minuta dao pet poena, uz jedan skok.

“Ol-star” vikend 2005. godine, Denver – Igrač San Antonio Sparsa Beno Udrih pojavio se u ekipi “rukija” protiv “sofomora”. Za 21 minut u igri upisao je pet poena i četiri asistencije. “Sofomori” su pobedili rezultatom 133:106.

“Ol-star” vikend 2006. godine, Hjuston – Centar Nju Džerzi Netsa Nenad-Nešo Krstić zaigrao je za “sofomore” protiv “rukija” i za nešto više od 21 minuta zabeležio osam poena, uz šest skokova, jednu ukradenu loptu i jednu blokadu. “Sofomori” su slavili sa 106:96.

“Ol-star” vikend 2008. godine, Nju Orleans – Predrag Stojaković se poslednji put pojavio u takmičenju u brzom šutiranju “trojki”, ovaj put kao član Nju Orleans Hornetsa.

“Ol-star” vikend 2013. godine, Hjuston – Igrač Orlando Medžika Nikola-Nik Vučević bio je akter “Rising Star Challenge”-a (“Izazova zvezda u usponu”), meča koji je okupio najveće NBA-potencijale, po izboru bivših košarkaških asova Čarlsa Barklija i Šekila O NIla. Vučević je nastupio za ekipu “Čak”, koju je Barkli suprostavio timu “Šak”, selektovanu od O Nila.

“Čakovci” su sa 163:135 pobedili “Šakovce”, a Vučević je za 19 i po minuta postigao 15 poena, uhvatio četiri lopte i imao jednu asistenciju.

“Ol-star” vikend 2014. godine, Nju Orleans – U okviru “Rising Star Challenge”-a, ekipe su birali Kris Veber i Grent Hil. Centar Atlanta Houksa Pero Antić je izabran u Hilovu ekipu, ali je morao da odustane zbog povrede.

Bek Finiks Sansa Goran Dragić pojavio se u takmičenju “Skill Challenge”, koje iskušava igrača u veštinama vođenja lopte, dodavanja i šutiranja.

“Ol-star” vikend 2015. godine, Bruklin – utakmica “Rising Star Challenge” ponovo je promenila format i sada je to susret SAD i “Sveta”. Obe ekipe moraju da imaju najmanje po tri “rukija” i “sofomora”.

U tim “Sveta” pozvani su Bojan Bogdanović (Bruklin Nets) i Jusuf Nurkić (Denver Nagets), ali je Juka zbog privatnih razloga morao da otkaže nastup.

Bogdanović se zato pojavio na parketu i za nešto više od 17 minuta postigao 16 poena, uz dve asistencije. “Svet” je slavio sa 121:112.

“Ol-star” vikend 2016. godine, Toronto

U utakmici “Rising Star Challenge” između SAD i Sveta zaigrali su samo debitanti i “sofomori”. U selekciji Sveta pojavili su se debitant Nikola Jokić (Srbija) i “sofomor” Bojan Bogdanović (Hrvatska) kao starteri i debitant Mario Hezonja (Hrvatska) kao rezerva.

SAD su slavili sa 157:154. Od pomenute trojke, najviše se istakao Hezonja, koji je za 23 i po minuta postigao 19 poena, uz 10 skokova, sedam asistencija, dve ukradene lopte i jednu blokadu. Jokić je za skoro 17 minuta ubeležio 12 poena, osam uhvaćenih lopti i četiri asistencije, a hrvatski Bogdanović za blizu 16 minuta upisao šest poena, po dva skoka i asistencije i jednu ukradenu loptu.

“Ol-star” vikend 2017. godine, Nju Orleans

Goran Dragić predvodi napad Istoka, u drugom planu je Lebron Džejms

Goran Dragić predvodi napad Istoka, u drugom planu je Lebron Džejms

Ponovo je Jokić bio jedan od aktera susreta SAD i Sveta u “Rising Star Challenge”-u, s tim što je sada bio u statusu “sofomora”, a njemu se u ekipi sveta pridružio debitant iz Hrvatske Dario Šarić. Svet je sa 150:141 nadigrao SAD, a starteri Jokić i Šarić zajedno su postigli 29 poena – Nikola 12, a Dario 17.

Jokić je za 21 minut pridodao i 11 skokova, osam asistencija i tri ukradene lopte, dok je Šarić za blizu 27 minuta provedenih u igri ubeležio i pet uhvaćenih lopti, četiri asistencije i jednu ukradenu loptu.

Jokić se pojavio i u “Skills Challenge”-u, kao zamena za Džoel Embida iz Filadelfije.

“Ol-star” vikend 2018. godine, Los Anđeles

Goran Dragić je uvršten u ekipu Lebrona Džejmsa kao zamena za povređenog Kevina Lava iz Klivlend Kavalirsa. Dragić je za 11 i po minuta upisao dva poena, četiri uhvaćene lopte i jednu asistenciju. Njegov tim pobedio je ekipu koju je odabrao Stefen Kari sa sa 148:145.

Novo ime sa naših prostora u utakmici “Rising Star Challenge” bio je srpski Bogdanović – Bogdan Bogdanović, koji je te sezone debitovao u NBA ligi. Dario Šarić je ovaj put nastupio u timu Sveta kao “sofomor”.

Naravno, pored ovakvog šuterski ubojitog para, ekipa SAD nije imala šanse, razbijena je sa 124:155. Šarić je kao starter za nešto više od 21 minuta postigao 18 poena, uhvatio tri lopte i udelio pet asistencija, dok je “ubica dečijeg lica” Bogdanović za oko 22 minuta upisao 26 poena (čak sedam “trojki”), uz četiri skoka, šest asistencija i jednu ukradenu loptu, čime je zaslužio titulu najkorisnijeg igrača utakmice.

“Ol-star” vikend 2019. godine, Šarlot

Prvi put su se u “ol-star” utakmici pojavile Nikole – Vučević i Jokić, obojica kao rezerve u ekipi koju je birao Grk Janis Antetokounmpo.

Jokić je za nešto više od 13 minuta zabeležio šest poena i čak devet skokova, dok je Vučević za nešto više od 11 i po minuta u igri imao učinak od četiri poena, pet uhvaćenih lopti, dve asistencije i jedne ukradene lopte.

Tim koji je birao Lebron Džejms slavio je sa 178:164.

SAD su konačno pobedile Svet u utakmici “Rising Star Challenge”, bilo je 161:144, a meč opet nije mogao da protekne bez (zapaženog) učešća košarkaša sa ovih prostora. Sada “sofomor” Bogdan Bogdanović je počeo kao starter i za 24 minuta ubacio 15 poena, uz pet skokova, šest asistencija i jednu ukradenu loptu.

Za skoro isto vreme provedeno na parketu, “košarkaško čudo od deteta” Luka Dončić, koji je igrao debitantsku NBA sezonu i ovaj meč takođe započeo kao starter, postigao je 13 poena, uhvatio pet lopti, podelio devet asistencija i “ukrao” dve lopte.

U zagrevanju za “ol-star” utakmicu, održano je i takmičenje “Skills Challenge”, u kojem su učešće uzeli već pomenuti Jokić, Vučević i Dončić.

“Ol-star” vikend 2020. godine, Čikago

U centralnoj sportskoj manifestaciji “ol-star” vikenda, tim Lebron Džejmsa je sa 157:155 pobedio tim Janisa Antetokounmpa. U ekipi pobednika nastupili su Nikola Jokić (drugi nastup u “ol star utakmici) i debitant Luka Dončić. Slovenački reprezentativac je meč započeo kao starter, a Džoker sa klupe.

Dončić je za 17 i po minuta postigao osam poena (1/1 za dva poena, 2/5 za tri), uz četiri asistencije i po jedan skok i ukradenu loptu. Jokić je za 12 minuta upisao pet poena (1/1 za dva poena, 1/3 za tri), dva skoka, po jednu asistenciju i ukradenu loptu.

Prvog dana “ol star” vikenda, SAD su u utakmici “Rising Star Challenge” rezultatom 151:131 savladale ekipu Sveta. Dončić je nastupio i u ovom susretu, ovaj put kao “sofomor” (igrač koji odrađuje drugu sezonu u NBA) i za skoro 24 minuta provedenih u igri zabeležio 16 poena (2/2 za dva poena, 4/9 za tri), čemu je pridodao dva skoka, pet asistencija i jednu ukradenu loptu …