Praja k’o Džaja!

Praja Dalipagić - fudbaler

u beogradskom nedeljnom ilustrovanom sportskom listu “Tempo” od 1. novembra 1978. godine objavljena je foto-reportaža sa fudbalske utakmice Treće beogradske lige između 22. decembra i Guberevca.

Tog nedeljnog prepodneva u sastavu domaćeg 22. decembra pojavilo se nesvakidašnje pojačanje – niko drugi do najbolji košarkaš Svetskog prvenstva u Manili 1978. godine – Dražen Dalipagić.

“Tempo” je pisao:

“Bio je to, u stvari, Dalipagićev debi za ekipu “22. decembar”, ali ne i njegova prva fudbalska utakmica.

Popularni Praja, pre nego što je postao košarkaš, bio je fudbaler. Igrao je, vele, sa velikim uspehom u svom rodnom Mostaru, u juniorskom timu Veleža. I bio velika nada mostarskih “rođenih”, ali samo do onog trenutka dok nije osetio slast ispod koševa. Ubrzo zatim ostavio je fudbal, mada ga nikad nije zaboravio – da igra.

– Pristupnicu za “22. decembar” potpisao sam najviše zbog svojih dobrih drugara, fudbalera ovog kluba – kaže Dalipagić.

Debi najboljeg košarkaša “mundijala” u Manili u prvenstvenom meču sa Guberevcem bio je više nego uspešan. To najbolje kazuje i rezultat – 7:0 za “22. decembar”! Međutim, Dalipagić, koji je igrao vođu navale, ipak nije uspeo nijednom da zatrese protivničku mrežu, mada je imao nekoliko povoljnih prilika za to.”

Sudija, faul!

Sudija, faul!

Fotografije: M. Đurica