Polufinalisti Prvog Svetskog kupa

Detalj sa utakmice Jugoslavija - Brazil 2:1

Fudbalski svet prvi put se upoznao sa jugoslovenskim majstorima lopte daleke 1930. godine na prvom Svetskom prvenstvu, koje je održano u urugvajskom gradu Montevideu.

Zbog preseljenja sedišta Fudbalskog saveza Kraljevine Jugoslavije iz Zagreba u Beograd, fudbalski podsavezi Zagreba, Splita, Sarajeva i Subotice bojkotovali su reprezentaciju, pa je selektor Boško Simonović bio prinuđen da za Svetsko prvenstvo pozove igrače isključivo iz beogradskih klubova, Jugoslavije, BSK-a i BASK-a, dvojicu Beograđana koji su fudbalski hleb zarađivali u Francuskoj i Novosađina Božu Markoviča.  

Jugoslovenski fudbaleri doputovali su u Montevideo brodom, posle 18 dana plovidbe, i jedini trening im je bilo trčkaranje oko palube. Iscrpljeni od puta i bez pravih priprema Jugosloveni su u prvoj utakmici načinili senzaciju pobedivši ekipu Brazila sa 2:1. U tom susretu prvi gol za reprezentaciju Jugoslavije na svetskim prvenstvima postigao je 18-godišnji Aleksandar Tirnanić. Brazilci su imali nekoliko prilika za izjednačenje, ali se bravuroznim odbranama istakao golman naše selekcije Milovan Jakšić, zbog čega su ga domaćini prozvali “El Grande Milovan” (“Veliki Milovan”).

Aleksandar Tirnanić

Strelac istorijskog gola: Aleksandar Tirnanić

Ohrabreni velikom pobedom “plavi” su sa 4:0 deklasirali Boliviju i plasirali se u polufinale gde ih je čekao domaćin. U karnevalskoj atmosferi, pred oko 100.000 gledalaca, Jugosloveni su golom Vujadinovića najavili još jednu senzaciju, ali su Urugvajci ubrzo izjednačili i nakon toga postigli još pet pogodaka za konačnih 6:1.

Prelomni trenutak utakmice dogodio se kod rezultata 1:1 kada je u jednom napadu na gol golmana Jakšića, lopta prešla aut-liniju, ali je jedan policajac vratio u teren i iz te akcije Urugvaj je poveo. Uzaludni su bili protesti naših igrača – gol je priznat i Jugoslavija je na kraju ubedljivo poražena.

Ostalo je, međutim, živo sećanje na ekipu Jugoslavije, koja je bila najbolje plasirana evropska reprezentacija na Prvenstvu u Urugvaju. Generacija Jakšića, Tirnanića, Beka, Marjanovića, Vujadinovića, Sekulića po prvi put je upoznala fudbalski svet sa umećem jugoslovenskih igrača.