Pao je Honved!

Đula Grošič interveniše ispred Stjepana Bobeka na utakmici Partizan - Honved

U jednu od vrednijih pobeda Partizana u prvih deset godina njegovog postojanja ubraja se trijumf nad budimpeštanskim Honvedom, izboren 17. novembra 1954. godine u prijateljskoj utakmici u Beogradu.

Iako je vreme bilo hladno i tokom čitavog dana padala kiša, na stadionu JNA okupilo se preko 50 hiljada gledalaca. Čuveni Honved bio je okosnica “mađarske lake konjice” koja je tada neformalno važila za reprezentaciju koja je igrala najlepši fudbal. Mađarska je u maju te godine na Vembliju sa 7:1 deklasirala Englesku, a mesec i po dana kasnije u finalu Svetskog kupa u Švajcarskoj sa 2:3 poražena od SR Nemačke, uprkos ranom vođstvu od 2:0 i činjenici da je u predtakmičenju sa 8:3 savladala istog protivnika.

Ulaznica sa utakmice Partizan - Honved

Ulaznica sa utakmice Partizan – Honved

Honved je u Beograd doputovao sa akterima finala Svetskog šampionata – nastupili su golman Đula Grosič, Đula Lorant, Šandor Kočiš, Mihalji Tot i Zoltan Cibor, dok je Ferenc Puškaš meč posmatrao sa tribina.

Gosti su golovima Kočiša i Makoša vodili sa 2:0, da bi u nastavku Partizan preko Marka Valoka (postigao prvi i pobedonosni gol) i Save Antića, igrača BSK-a koji je na utakmici nastupio kao gost, izborio senzacionalnu pobedu, tim pre ako se zna da je u istoriji Honveda to bio tek drugi međunarodni poraz …