Jugoslovensko-španski rat na terenu “Marakane”

Kustudić i Šurjak (plavi dresovi) pred golom Španaca

Istorija susreta fudbalskih reprezentacija Jugoslavije i Španije zabeležila je mnogo zanimljivih i dramatičnih mečeva, ali se jedan izdvojio po tenzijama i incidentima …

Evropske kvalifikacije za Svetsko prvenstvo 1978. godine bližile su se kraju. U Osmoj kvalifikacionoj grupi došlo je do neočekivanog obrta – Rumunija je bila gotovo siguran putnik u Argentinu, ali je u poslednjem kolu pretrpela 4:6 poraz u Bukureštu od već otpisane Jugoslavije. Ovaj rezultat izbacio je Rumuniju iz igre, a o učesniku svetskog prvenstva odlučivali su Jugoslavija i Španija u poslednjoj utakmici u Beogradu. “Plavima” je “igrala” svaka pobeda od dva gola razlike. U suprotnom, “crvena furija” bi putovala u Argentinu.

Iz tog razloga fudbalska groznica tresla je Jugoslaviju i Španiju danima pred meč. Na stadionu Crvene zvezde, beogradskoj “Marakani”, tog hladnog jesenjeg popodneva 30. novembra 1977. godine, drugog dana praznika Dana Republike, okupilo se preko 85 hiljada gledalaca, koji su sa stotinama velikih zastava na drvenim barjacima stvorili nezaboravan dekor …

Utakmica je bila opterećena ne samo velikim ulogom (odlučivala je o učesniku svetskog šampionata), već i mnogim neraščišćenim računima iz prethodnih susreta. Španci nisu zaboravili da ih je upravo Jugoslavija 1974. godine u frankfurtskoj “majstorici” onemogućila da odu na Svetsko prvenstvo u Nemačkoj. Sa druge strane, “plavi” su dobro zapamtili grubosti španskih igrača i negostoljubivu publiku u prvom meču u Sevilji, u kojem su poraženi golom iz penala.

Selektorska komisija, u sastavu Marko Valok, Stevan Vilotić i Gojko Zec, koja je posle senzacionalnog trijumfa u Bukureštu, proglašena spasiocem posrnulog jugoslovenskog fudbala, protiv Španaca je izašla u sastavu koji je mnoge iznenadio.

Od prve minute nastupila su dva debitanta – vezista Crvene zvezde Sead Sušić, brat standardnog reprezentativca i prvotimca Sarajeva Safeta Sušića, i centarfor Rijeke Miodrag Kustudić. Čuvar mreže splitskog Hajduka Ivan Katalinić na golu je zamenio Petra Borotu, koji je u prethodnom susretu kvalifikacija primio četiri gola.

Odbranu su sačinjavali fudbaleri spremni za ratničku igru – Dražen “Frfa” Mužinić i Mario Boljat iz Hajduka i Partizanov korpulentni defanzivac Jusuf Hatunić, najpoznatiji zastupnik teze da fudbal nije balet.

Još dva Partizanovca su se pojavila u prvoj jedanaestorici – “olraund” igrač Aleksandar Trifunović Nenad Stojković, čiji je glavni zadatak bio da zaustavi nepredvidljivog Huana Gomeza Gonzalesa, poznatijeg kao Huanito.

U reprezentaciju se posle šest meseci vratio igrač nemačkog Ajntrahta Danilo Popovoda, a kapiten je bio Hajdukovac Ivica Šurjak.

Već prvi sekundi susreta najavili su da će se na terenu voditi rat i da neće tu biti mnogo fudbala, jer je Buljat odmah na sredini terena isprobao kvalitet Huanitovih kostobrana.

Nebeski skakač Kustudić u "sendviću" između Kamača i Miguelita

Nebeski skakač Kustudić u “sendviću” između Kamača i Miguelita

U igri bez prave koncepcije, gde se samo nabacivalo u šesnaesterac prema odličnom skakaču Kustudiću, Jugoslavija je teško dolazila do prilike. “Plavi” su najbolju šansu u prvom poluvremenu imali u 27. minutu kada je Olmo posle osmog kornera, koji je izveo Trifunović, glavom sa gol-linije izbacio loptu upućenu od Kustudića. Par trenutaka kasnije šutirao je i Sead Sušić, ali se lopta od stative odbila u polje …

Na drugoj strani, posle grubih grešaka naše odbrane, opasno su zapretili snalažljivi Ruben Kano i neuhvatljivi Huanito.

Prvo poluvreme završeno je bez golova, uz poneki zvižduk razočaranih navijača. Kustudić je bio neprikosnoveni vladar vazdušnih duela, ali nije imao ni sreće ni pomoći svojih saigrača.

Prvo veće uzbuđenje u nastavku donela je akcija Safeta Sušića. Fudbalski mađioničar iz Zavidovića poslao je dubinsku loptu prema petercu Španaca, Kustudić je još jednom fenomenalno skočio, nadvisio Kamaća i Miguelita, ali je lopta koju je uputio glavom prošla pored leve stative.

U 60. minutu Ruben Kano je na pas Huanita pobegao zadnjoj liniji naše odbrane i istrčalom Kataliniću, ali nije uspeo da zadrži loptu u terenu na klizavoj travi “Marakane”.

Partizanov as Momčilo-Moca Vukotić zamenio je Popivodu i u solo-prodoru zamalo doveo Jugoslaviju u vođstvo, ali je lopta fijuknula pored leve stative Miguel Anhelovog gola.

Sumrak svih nadanja navijača domaće selekcije stigao je u 71. minutu. Huanito je na levom krilu uposlio Kardenozu, koji je jedva stigao do lopte i uspeo da je pošalje prema daljoj stativi. Tamo se našao Ruben Kano, iz punog trka je zahvatio loptu iz voleja i pored iznenađenog Katalinića poslao je u dalji ugao.

Od tog trenutka prigušene strasti eksplodirale su u erupciju grubosti i provokacija. Tribine su kuljale kao ekspres-lonac nagoveštavajući ono što će se dogoditi.

Dani je ulazio u igru umesto Huanita. Napuštajući teren prgavi Španac je publici pokazao palac nadole. Legendarni reditelj sportskih prenosa Moma Martinović kao da je znao šta će se desiti i držao je krupan kadar na Huanitu, pa je kamera zabeležila bliski susret njegove glave sa neidentifikovanim letećim objektom, koji je kasnije prepoznat kao staklena flaša.

Nastao je opšti metež i na terenu i oko španske klupe. Sve je mirisalo na prekid utakmice. Igrači obe ekipe nastavili su utakmicu udarajući jedni druge u prolazu, gurajući se, gušajući se i verbalno provocirajući protivnika.

Utakmica je u nekoliko navrata mogla da se izrodi u opštu tuču

Utakmica je u nekoliko navrata mogla da se izrodi u opštu tuču

U tom opštem haosu Hatunić se zaleteo i sa preko 50 metara poslao loptu u mrežu, ali je engleski sudija Berns poništio pogodak. Do današnjih dana postoje različita objašnjenja ovakve sudijske odluke. Selektor Valok je ostao u uverenju da je svirano zbog navodnog ofsajda Kustudića. Naime, prema tadašnjim pravilima, ofsajd je suđen i zbog napadača koji direktno ne utiče na akciju, važno je bilo da je u trenutku upućivanja šuta ispred svih.

Drugi tvrde da je Berns prekinuo igru i pre Hatunićevog šuta, ali da se zvižduk nije čuo od silne buke. Ipak su najbrojniji oni treći koji nemaju racionalno objašnjenje ovakve odluke.

Pokušali su i Šurjak (izašao sam pred Miguela Anhela) i napadač mostarskog Veleža Vahid Halilhodžić (“makazicama” iz neposredne blizine), ali sve je ostalo samo na pokušajima. Berns je uskoro odsvirao kraj susreta, što je označilo početak velikog slavlja Španaca …

Iz današnje perspektive zvuči neverovatno da sudija Berns nije isključio nijednog igrača ili da nije prekinuo utakmicu posle incidenta sa Huanitom. Takođe, današnja striktna pravila FIFA-e i UEFA-e propisuju stolice na tribinama, tako da se ovakva poseta više ne može ponoviti na stadionu Crvene zvezde …

JUGOSLAVIJA: 1. Ivan Katalinić (Hajduk Split), 2. Dražen Mužinić (Hajduk Split), 3. Mario Boljat (Hajduk Split), 4. Aleksandar Trifunović (Partizan Beograd), 5. Nenad Stojković (Partizan Beograd), 6. Jusuf Hatunić (Partizan Beograd), 7. Danilo Popivoda (Ajntraht Braunšvajg, Nemačka) – 15. Momčilo Vukotić (Partizan Beograd) od 62. minuta, 8. Sead Sušić (Crvena zvezda Beograd) – 16. Vahid Halilhodžić (Velež Mostar) od 62. minuta, 9. Miodrag Kustudić (Rijeka), 10. Ivica Šurjak (Hajduk Split) i 11. Safet Sušić (Sarajevo). Selektor: Marko Valok.

ŠPANIJA: Miguel Anhel, Marselino, Miguelito, San Hose, Kamaćo, Leal, Piri (Olmo od 15. minuta), Asensi, Kardenoza, Huanito (Dani od 75. minuta), Ruben Kano. Selektor: Ladislav Kubala.

ŽUTI KARTONI: Boljat, Mužinić (Jugoslavija), Ruben Kano, Huanito, Marselino i Miguelito (Španija). CRVENI KARTONI: – .

Na ponuđenom skraćenom snimku možete videti pobedonosni gol Ruben Kana, poništen gol Jusufa Hatunića, kolosalnu šansu Jugoslavije iz 27. minuta ili trenutak kada “projektil” sa tribina pogađa Huanita. Možete da saznate ko je bio najprgaviji u gužvama, koga je Safet Sušić pokušao da šutne, kako je Mužinić zavrnuo uvo jednom španskom igraču, koliko su britki u duelima bili Boljat i Hatunić, na koje načine su Španci “krali” vreme …

OSMA KVALIFIKACIONA GRUPA ZA PLASMAN NA SP – KONAČNA TABELA

Tim Mečevi Pobede Remiji Porazi Gol-razlika Bodovi
1 Španija 4 3 0 1 4:1 6
2 Rumunija 4 2 0 2 7:8 4
3 Jugoslavija 4 1 0 3 6:8 2

NAPOMENA: Španija se plasirala na Svetsko prvenstvo