Fudbalerko Nogometović istražuje: Sezona 1974/75 (1)

Detalj sa utakmice Bačka - Hajduk 0:2

U detaljnom pregledu fudbalske sezone 1974/75 počećemo od takmičenja koje je prvo počelo i prvo se završilo – nacionalnog kupa, poznatijeg kao Kup Maršala Tita.

Samo tokom 1973. i 1974. godine fudbalski kup Jugoslavije održavao se brzopotezno, od avgusta do novembra. Za razliku od ostalih izdanja ovog najmasovnijeg fudbalskog takmičenja u SFR Jugoslaviji, kada su finalne utakmice igrane uoči Dana mladosti, 25. maja, pobednika ovog takmičenja u ove dve godine odlučivali su mečevi krajem novembra, u slavu najvećeg praznika – Dana Republike.

Inače, čitava sezona krenula je u atmosferi prilične nezainteresovanosti sportske javnosti, pomalo razočarane igrama reprezentacije na Svetskom prvenstvu u Nemačkoj, održanom od 13. juna do 7. jula. “Plavi” su takmičenje završili kao sedmi, uz bilans od jedne pobede, dva remija i tri poraza.

Naši su u prvom kolu odigrali meč bez golova sa aktuelnim prvakom sveta Brazilom, a već u sledećem deklasirali Zair sa 9:0, što i danas važi za jednu od najubedljivijih pobeda na svetskim prvenstvima. Nakon remija sa Škotskom, osvojili su prvo mesto u svojoj grupi, ali su u drugoj fazi pretrpeli sva tri neuspeha, jedan i od budućeg svetskog prvaka Nemačke, kao i od osvajača trećeg mesta Poljske.

Biti sedma fudbalska sila na svetu, ispred Argentine, Italije ili Urugvaja, sigurno nije neuspeh, ali ako se u obzir uzmu velika očekivanja, potkrepljena kvalitetom igrača koji su bili na raspolaganju selektorskoj komisiji na čelu sa Miljanom Miljanićem, jasno je onda zašto je nastup nacionalnog tima u Nemačkoj često kvalifikovan kao neuspeh, čak i kao debakl.

Ali, fudbalska lopta nastavila je da se kotrlja, ovaj put po domaćim travnjacima … Počelo je 14. avgusta 1974. godine susretima šesnaestine finala Kupa Maršala Tita.

I već u prvom kolu senzacija – drugoligaš banjalučki Borac je u Beogradu sa 4:1 eliminisao Crvenu zvezdu!

Poveli su “crveno-beli” u 34. golom Živorada-Žike Jevtića, da bi gosti u drugom poluvremenu, na krilima dvostrukog strelca Abida Kovačevića (70, 88), načinili fantastičan preokret. Mrežu Ognjena Petrovića zatresli su još Dževad Kreso (60) i Miloš Cetina (81). Domaćini su meč završili sa desetoricom jer je sudija Tome Manojlovski pokazao put u svlačionicu Aleksandru Panajotoviću.

Četrnaest godina kasnije Borac je ponovo bio fatalan za Zvezdu u nacionalnom kupu i trijumfom od 1:0 u finalu osvojio pehar.

I Zvezdinom komšiji sa Topčiderskog brda u prvom kolu presudio je drugoligaš – Zagreb je u Kranjčevićevoj eliminisao Partizan rezultatom 2:0. Član republičke lige zaječarski Timok izbacio je prvoligaša niški Radnički, a drugoligaš skopski Rabotnički je sa 4:0 bio ubedljiv protiv člana elitnog ranga takmičenja zeničkog Čelika.

Branilac trofeja Hajduk opravdao je ulogu favorita i na Starom placu sa 3:0 slavio nad zrenjaninskim Proleterom, članom Druge lige – Zapad.

U osminu finala plasirali su se prvoligaši Hajduk, Dinamo (Zagreb), Olimpija (Ljubljana), OFK Beograd, Velež (Mostar), Sloboda (Tuzla), Željezničar (Sarajevo), Vardar (Skoplje) i Sarajevo. Mesta se našlo za drugoligaše Zagreb, Borac, Maribor i Rabotnički, kao i ekipe iz republičkog ranga – Borac (Travnik), Bačku (Subotica) i Timok.

Osmina finala pružila je dramatične utakmice. Timok je u Zaječaru na odmor otišao sa vođstvom od 1:0 protiv prvoligaša Željezničara, ali su fizički spremnije Sarajlije na kraju slavile sa 5:2.

Još neverovatnijem preokretu svedočili su gledaoci na Omladinskom stadionu na Karaburmi. Gosti iz Maribora su pogotkom Branka Horjaka u 26. minutu vodili sve do 88. minuta, kada je izjednačenje domaćinima doneo Ninoslav Zec, a samo minut kasnije isti igrač je “romantičarima” obezbedio prolaz u sledeće kolo …

Zagreb je do 84. minuta držao 1:1 protiv domaćeg Veleža (strelci Vahid Halilhodžić za Velež, Drago Rukljač za Zagreb), ali je tada mladi golgeter “rođenih” svojim drugim golom razrešio sve dileme.

Hajduk je u Subotici rutinski apsolvirao člana Vojvođanske lige Bačku pogocima u finišu susreta. Na centaršut Slaviše Žungula, Brane Oblak je u 77. minutu glavom savladao golmana domaćih Kovačevića. Žungul je šest minuta kasnije “namestio” i drugi gol Splićana, ovaj put u strelce se upisao Željko Mijač.

U četvrtfinale su se plasirali Hajduk, Borac, Dinamo, OFK Beograd, Olimpija, Željezničar, Vardar i Velež. Dakle, sedam prvoligaša i jedan drugoligaš.

Hajduk je na Starom placu het-trikom fenomenalnog Žungula, u 10, 12. i 65. minutu, pobedio OFK Beograd i plasirao se u polufinale.

Ivica Šurjak je asistirao svom golgeteru kod prvog i trećeg pogotka, dok je kod drugog Hajdukovog gola Žungul bio najsnalažljiviji nakon kornera koji je izveo Nenad Šalov.

Hajduk je nakon četvrtfinalnih mečeva ostao jedini tim “velike četvorke” u Kupu Jugoslavije, jer je Vardar u Skoplju pogocima Vanča Balevskog i Dušana Šuice iz daljeg takmičenja izbacio zagrebački Dinamo.

Borac je i dalje igrao ulogu streptomicina za prvoligaške ekipe. U četvrtfinalu je nakon penala sa 7:6 za Bežigradom savladao domaću Olimpiju. Nakon 90 minuta bilo je 1:1, a posle produžetaka 2:2.

I susret u Sarajevu ušao je u produžetke – Željezničar je tek nakon 120 minuta savladao mostarski Velež sa 4:3.

Žreb je odlučio: polufinalni parovi bili su Hajduk – Vardar i Borac – Željezničar.

Dok su “bili” u utakmici sa Vardarom još jednom ubedljivom (5:0) pobedom obezbedili osmo učešće u finalu, Borac je trijumfom nad “Željom” ostvario najveći uspeh u klupskoj istoriji.

Početak susreta pripao je Sarajlijama kada su Božidar-Boško Janković i Dragan Kojović pogodili stativu i prečku gola Marijana Jantoljaka.

Ali domaćini su imali ekstra klasu u liku Abida Kovačevića, igrača koji je sa par poteza odlučio utakmicu. Prvo je u 37. minutu sjajnim solo-prodorom stigao do šesnaesterca i uposlio Dževada Kresu, koji je sa desetak metara lako savladao Slobodana Janjuša.

Na odmor se ipak otišlo rezultatom 1:1, jer je Blagoje Bratić izjednačio u 44. minutu.

Četrnaest minuta pre kraja Kovačević je sjajno izveo korner, Mario Brnjac je bio najviši u skoku i doneo veliku pobedu domaćinima.

Gol Marija Boljata koji je odlučio pobednika kupa

Gol Marija Boljata koji je odlučio pobednika kupa

Hajduk je u drugom polufinalnom susretu sa 5:0 deklasirao Vardar.

Raspoložen za igru bio je Žungul. On je u 26. minutu nanizao nekoliko protivničkih igrača i idealno uposlio Juricu Jerkovića za 1:0.

Defanzivac Ivan Buljan napravio je u 42. minutu kraći izlet u protivničku polovinu, centrirao sa desnog krila na glavu Ivice Šurjaka – 2:0.

Vladimir Smolčić je u 57. minutu asistirao Jerkoviću za njegov drugi gol, a i sam se dva puta upisao u strelce u samom finišu susreta, u 85. i 90. minutu. Asistenti su mu bili Žungul i Šurjak.

FINALE KUPA MARŠALA TITA (Beograd, 29. novembar 1974. godine)

Kapiten Hajduka Jurica Jerković sa peharom, iza je Abid Kovačević

Kapiten Hajduka Jurica Jerković sa peharom, iza je Abid Kovačević

HAJDUK (Split) – BORAC (Banja Luka) 1:0 (1:0)

Stadion: Jugoslovenske narodne armije. Gledalaca: 20 hiljada. Sudija: Miloš Čajić (Beograd). Strelac: Mario Boljat u 39. minutu.

HAJDUK: Mešković, Kurtela (Duplančić), Rožić, Boljat, Luketin, Buljan, Žungul, Mužinić, Oblak, Jerković i Šurjak.

BORAC: Jantoljak, Vukelja, Kušmić, Vidačak, Brnjac, Kreso, Jurković (Lazić), Smileski, Cetina (Ivanović), Marjanović i Kovačević.

Borac nije uspeo da načini još jedno iznenađenje, Hajduk je bio prejak. Splićani su slavili minimalnim rezultatom, mada su imali prilike i za ubedljivji trijumf.

Jerković je u 39. minutu sjajno centrirao sa leve strane, a najniži igrač na terenu Mario Boljat je bio brži od golmana Jantoljaka i loptu glavom poslao u nezaštićenu mrežu.

Hajduku je ovo bio treći uzastopni trofej u kupu, a najnoviji uspeh je ostvaren na impresivan način – Splićani su u pet utakmica ostvarili gol-razliku 14:0.