Dva zlata za boksere na prvenstvu Evrope u Beogradu

Zoran Jovanovič, levo, osvajač srebrne medalje na bokserskom EP 1973. godine

Beograd je 1973. godine bio domaćin čak četiri velika sportska događaja: Evropskog šampionata u boksu, finala fudbalskog Kupa šampiona, svetskog prvenstva u plivanju, vaterpolu, skokovima u vodu i umetničkom plivanju i rukometnog šampionata sveta za žene.

Prema broju osvojenih zlatnih medalja, bilo je to najuspešnije prvenstvo Starog kontinenta za jugoslovenski boks.

Takmičenje je održano od 1. do 9. juna u beogradskoj hali “Pionir”, koja je otvorena iste godine, 24. maja. Finalnim borbama prisustvovalo je šest hiljada gledalaca.

Po broju osvojenih medalja – 6, za jugoslovenski boks najuspešnije je bilo prvenstvo Evrope održano 1985. godine u Budimpešti. Zlatnu medalju osvojio je Ljubiša Simić, Dragan Konovalov srebro, a bronzanim odličjima okitili su se Mirko Puzović, Dragan Vasiljević, Pero Tadić i Azis Salihu.

Marijan Beneš u elementu

Marijan Beneš u elementu

Prvo najsjajnije odličje pripalo je 22-godišnjem Marijanu Benešu u poluvelter kategoriji, nakon što je u finalnoj borbi pobedio Anatolija Kamnjeva iz Sovjetskog Saveza (SSSR) prekidom borbe u trećoj rundi.

Prema pisanju beogradske “Politike“, Beneš je osvojio zlato onako kako je boksovao čitavu karijeru – fanatičnom borbenošću. Jer Marijan je uoči meča rekao glavnom treneru naših boksera Brunu Hrastinskom: “Ako me slučajno udari jače, ako padnem, nipošto ne prekidaj meč! Hoću da se borim do kraja!”

Kamnjev je minut pre kraja prve runde iskoristio protivnikove spuštene ruke i snažnim desnim krošeom poslao ga na pod. Usledilo je 60 sekundi Tantalovih muka jer je trebalo odbraniti se od protivnika koji je “namirisao krv”. Kada se oglasio gong, Beneš se uputio ka pogrešnom uglu, toliko je bio uzdrman udarcem …

Čim se malo oporavio, Marijan je krenuo na sve ili ništa. Boksovalo se spuštenim gardom, pljuštali su udarci sa obe strane, pukla je arkada Benešu, a u trećoj rundi i Kamnjevu … U finišu treće runde francuski sudija Masko je zbog povrede sovjetskog boksera prekinuo meč, tako da je pobeda pripala našem takmičaru.

Odbranjena evropska titula: Mate Parlov

Odbranjena evropska titula: Mate Parlov

Drugo zlato za Jugoslaviju osvojio je Mate Parlov u poluteškoj kategoriji. Protivnik u finalu bio mu je Poljak Januš Gortat, koga je pobedio i godinu dana ranije na svom putu prema zlatnoj olimpijskoj medalji.

Mate je titulu najboljeg na Starom kontinentu, osvojenu dve godine ranije u Madridu, odbranio teže nego što se očekivalo. Nezgodni Poljak bio je izuzetno fizički pripremljen, pokretljiv i u finišu meča svojim dugim rukama iz  kontranapada uspešno pogađao Parlova.

Živorad-Žika Jelesijević

Živorad-Žika Jelesijević

Ipak, sudije su bile jednoglasne – odlučili su nokdaun u kojem se našao Poljak, Matina dominacija u prve dve runde i autoritet koji je uživao kao vladajući evropski i olimpijski šampion.

Jugoslavija je na jubilarnom 20. prvenstvu Evrope u boksu uzela još dve medalje: srebrnu je osvojio Zoran Jovanović (prva fotografija u tekstu) u perolakoj kategoriji, nakon poraza nokautom od Istočnog Nemaca Štefana Forstera u finalu, dok je Živorad Jelesijević u velter kategoriji bio “bronzani”.

Najviše medalja pripalo je Sovjetskom Savezu (četiri zlatne, jedna srebrna i dve bronzane). Rumunski bokseri uzeli su dve zlatne, dve srebrne i tri bronzane medalje, dok je Jugoslavija bila treća sa skorom 2-1-1 …