Šibanja koja se pamte: Kranj 2003.

Šibanja koja se pamte: Kranj 2003

Vaterpolo reprezentacija Srbije i Crne Gore je 15. juna 2003. godine osvojila titulu šampiona Evrope, pošto je u finalnoj utakmici prvenstva Starog kontinenta, nakon divovske borbe i dva produžetka, savladala nacionalni tim Hrvatske rezultatom 9:8 (2:3, 1:0, 3:4, 2:1, 1:0, 0:0).

Nasuprot fer i sportskoj atmosferi u bazenu, na tribinama je bila potpuno drugačija slika. Pripadnici fudbalskih navijačkih grupa iz Hrvatske, “Torcide”, “Bed blu bojsa” i “Armade”, tokom čitavog meča su vređali i gađali naše igrače. U jednom trenutku pogođen je tvrdim predmetom u glavu i slovački sudija Kratohvil, ali je nakon ukazane lekarske intervencije, nastavio da vodi susret. Uzalud su ambasador Hrvatske u Sloveniji, članovi stručnog štaba i igrači hrvatske reprezentacije apelovali na svoje pristalice da se umire, kako bi se utakmica privela mirnom kraju.

Nezadovoljni ishodom susreta navijači hrvatske selekcije počeli su da bacaju stolice i kamenice u bazen i prema našim igračima. Nakon toga, sukobili su se sa slovenačkim specijalcima i uspeli da uđu na tribinu gde su se nalazili novinari i naši malobrojni navijači. Nakon kratke razmene udaraca, intervenisala je policija i razdvojila zaraćene strane. Zbog pretemperamentnih gostiju iz Hrvatske, ceremonija proglašenja pobednika nije ni održana. Organizatori su pali na ispitu, jer su ignorisali najave da će u slučaju poraza njihove reprezentacije, hrvatski navijači izazvati nerede na tribinama. S obzirom da se radilo o utakmici “visokog rizika”, bio je prisutan nedopustivo mali broj policajaca.

Sukob Srba i Hrvata u novinarskoj loži

Sukob Srba i Hrvata u novinarskoj loži

Ni slavlje u Srbiji i Crnoj Gori nije proteklo bez incidenata. U Beogradu su navijači upali u zgradu ambasade Hrvatske i sa nje skinuli zastavu i grb. Malobrojni pripadnici organi reda su mirno posmatrali kako se trenutak kasnije na ambasadi zavijorila srpska zastava.

Mada su scene u Kranju delovale prilično dramatično, stradalih nije bilo. Hrvatski vaterpolo savez je zbog izgreda “svojih navijača” kažnjen sa 100 hiljada evra, iako je Svetska plivačka federacija (FINA) razmatrala i mogućnost zabrane učešća hrvatskoj reprezentaciji i klubovima u međunarodnim takmičenjima. Blagoj kazni doprineli su i čelnici Vaterpolo saveza Srbije i Crne Gore, koji su smatrali da bi drastična kazna naštetila samo hrvatskim vaterpolistima, a ne onima koji su nerede izazvali.

Prisećajući se tog istorijskog spektakla sa pevanjem i udaranjem, koji je zabeležen kao jedinstven događaj u analima evropskih vaterpolo prvenstava, donosimo na uvid viđenje slovenačke policije, kao i pisanje srpskih i hrvatskih medija.

Kranj, SLOVENIJA, 16. juna 2003. (Beta) – Oko 250 policajaca iz pet policijskih uprava, kao i pripadnici specijalnih policijskih jedinica uz podršku helikoptera, profesionalno su obavili posao u toku i posle finalne vaterpolo utakmice između Srbije i Crne Gore i Hrvatske, ocenila je danas policija u Kranju.


Predstavnici policije su, na konferenciji za novinare u Kranju, saopštili da je najviše poteškoća bilo sa oko hiljadu navijača, koji su ostali pred ulazom na tribine bazena, iako su imali karte za finalnu utakmicu Evropskog prvenstva u vaterpolu.

Prema navodima policije, posle toga došlo je do novih izgreda u kojima su navijači bacali razne predmete, galamili i izazivali policiju, međusobno se tukli, preskakli ogradu i lomili stolice.

“Posle upada velikog broja gledalaca na tribine, policija je razdvojila grupe i uspostavila javni red i mir”, rekao je načelnik informativne policijske službe Gojko Mulec.

U toku intervencije, naročito u vreme kada su gledaoci napuštali mesto sportske priredbe, lakše je povređeno nekoliko policajaca od kojih su dvojica morala da zatraže lekarsku pomoć.

“Jedan navijač je teško povređen, kada se, penjući se preko ograde bazena, okliznuo i nabo u predelu prepona”, rekao je Mulec.

Prema njegovim rečima 14 izgrednika je provelo noć u zatvoru, a sudija za prekršaje danas je “razmatrao deset optužnica”.

“S obzirom na to da se radi o težim kršenjima reda i mira, u većini slučajeva su optuženima izrečene zatvorske kazne od pet do sedam dana”, izjavila je sudija za prekrsaje u Kranju Lidija Bajše.

U Kranj je, juče kasno popodne, stiglo oko 3.500 do 5.000 hrvatskih navijača, ali je među njima bio i jedan broj onih, koji su manje incidente u gradu izazivali i pre utakmice, opisuje atmosferu u tom gradu slovenačka agencija STA.

“Sve zajedno se na obnovljenom bazenu pretvorilo u pravu političku manifestaciju protiv Srbije i Crne Gore… Tribine su bile pune navijača u crveno – belim šahovnicama, a među njima su, nažalost, bili i brojni nogometni huligani, koji su još u toku utakmice, pored uzvika, koji podsećaju na rat između dve spomenute države, bacali predmete na slovenačku policiju, redare, hrvatske igrače i sudije”, navodi STA.

Policija i redari na bazenu su svoj posao obavljali korektno, ali je pitanje, da li ih je bilo dovoljno, dodaje agencija.

Ovi događaji su “krajnje ozbiljno upozorenje slovenačkim organizatorima sportskih događaja”, jer ove godine Slovenija je domaćin i svetskog kupa u skijanju, a iduće godine i Evropskog prvenstva u rukometu.

*****
Ljubljana, SLOVENIJA, 15. juna (Tanjug) – Slovenački organizatori evropskog prvenstva u vaterpolu pali su na ispitu – tako glase prve ocene incidenta u Kranju koga su izazvali hrvatski navijači zbog kojih je manifestacija podele medalja otkazana.

Prema rečima načelnika policije u Kranju Vojka Muleca, navijači iz Hrvatske nisu došli u Kranj da navijaju, već sa namerom da prave incidente o čemu svedoči i njihovo divljanje po samom gradu od tri sata popodne.

Utakmicu, u kojoj je vaterpolo reprezentacija Srbije i Crne Gore pobedila hrvatsku ekipu sa 9:8, obezbeđivalo je više od 250 policajaca, što je po oceni Muleca – dovoljan broj.

Bliski susret sa slovenačkom policijom

Bliski susret sa slovenačkom policijom

Sa tom ocenom se verovatno ne bi složili sportski komentatori, čiju su tribinu navijači napali s leđa. Glavna meta njihovog napada bio je komentator Hrvatske radio-televizije. Pošto je iznenada napustio mesto reportera, gledaoci trećeg programa HTV mogli su da skoro 15 minuta nesportsko događanje oko bazena prate samo putem slike.

Atmosfera u Kranju počela je da se dodatno zagreva još tokom ranog popodneva, kada su u gradić-domaćin evropskog prvenstva u vaterpolu počeli da pristižu navijači iz Hrvatske.

Prema tvrdnjama policije, njih oko hiljadu i po ostalo je pred ogradom sportskog centra, mada su neki od njih imali karte. Kako je moguće da se proda više karata od 3000 – koliki je broj mesta pored bazena, biće pitanje na koje će narednih dana morati da daju odgovor pre svega organizatori.

Zbog žestokog navijanja utakmica je kasnila 10-tak minuta, a smanjenju tenzija nisu pomogli ni pozivi ambasadora Hrvatske u Sloveniji koji je nekoliko puta putem mikrofona hrvatske navijače pozvao da se smire i sportski prate utakmicu. Oni su se oglušili na njegove pozive i pred kraj utakmice glavnog sudiju pogodili kamenicom u glavu.

Kada su završeni i produžeci, hrvatski navijači počeli su da lome stolice i prave nered i tako pokvarili slavlje vaterpolo reprezentacije Srbije i Crne Gore.

Povređen vaterpolista SCG Nikola Kuljača

Kranj, 15. juna 2003. – Rezervni golman vaterpolo-reprezentacije Srbije i Crne Gore Nikola Kuljača pogođen je kamenom u glavu tokom nereda navijača nakon finalne utakmice.

Prva pomoć reprezentativcu SCG

Prva pomoć reprezentativcu SCG

Lekar naše reprezentacije je reagovao na licu mesta i Kuljači brzo sanirao povredu. Naš reprezentativac ima veliku rasekotinu na glavi i hematom, ali se oseća dobro.

Otkazana svečanost dodele medalja

Kranj, SLOVENIJA, 15. juna 2003. (Beta) – Svečano proglašenje pobednika na Evropskom prvenstvu u vaterpolu u Kranju večeras nije ni održano, zbog nereda koji su izazvali navijači hrvatske reprezentacije.

Tokom cele utakmice situacija na tribinama na kojima su bili hrvatski navijači bila je na ivici incidenta, u jednom trenutku pogođen je i sudija iz Slovačke, a posle meča došlo je do opšte tuče.

Mesić i Račan osudili ponašanje navijača

Zagreb, HRVATSKA, 15. juna 2003. (Beta) – Hrvatski predsednik Stjepan Mesić čestitao je večeras hrvatskoj vaterpolo reprezentaciji na osvajanju srebrne medalje na Evropskom prvenstvu u Kranju, istovremeno osuđujući ponašanje navijača na tribinama.

I premijer Hrvatske Ivica Račan osudio je večeras hrvatske navijače zbog nereda koje su izazvali u finalu Evropskog prvenstva u vaterpolu u Kranju.

“Divno ste predstavili Hrvatsku, za razliku od onih vandala koji su osramotili Hrvatsku i koji zaslužuju najveću osudu”, naveo je Račan u čestitki hrvatskoj reprezentaciji na osvojenoj srebrnoj medalji.

Hrvatski mediji o finalu i incidentima

Zagreb, HRVATSKA, 15. jun (Beta) – U prvim komentarima finala Evropskog prvenstva u vaterpolu, hrvatski elektronski mediji večeras ocenjuju da je reprezentacija Srbije i Crne Gore osvojila titulu evropskih šampiona u dramatičnom finalu u Kranju, kao i da Slovenija nije dorasla organizaciji prvenstva.

Ko je jači? - Detalj iz novinarske lože

Ko je jači? – Detalj iz novinarske lože

“Vaterpolisti Srbije i Crne Gore pobedom nad Hrvatskom od 9:8 postali su novi prvaci Evrope u vaterpolu. Veliko finale završilo se posle dramatičnih produžetaka, a zatim je izbila masovna tuča među navijačima”, navodi se na hrvatskom “Online” sajtu.

Kako se navodi, nasilje sa tribina, koje se uglavnom odvijalo među hrvatskim navijačima koji su bacali sedišta stolica u bazen, brzo se proširilo na suprotnu stranu gledališta.

“Napadnuti su i novinari koji su bili smešteni među navijačima Srbije i Crne Gore. Prekinuta je svečana ceremonija dodele medalja. Među povređenima se našao komentator HRT Jure Ozmec, koji je u jednom trenutku naprasno prekinuo prenos događaja. Čak i gledanjem televizije mogli smo se uveriti o velikim razmerama nereda i potpuno nedoraslom obezbeđenju organizatora prvenstva”, između ostalog se navodi na ovom sajtu.

Na sajtu “Indeks” ističu da su se u finalu srela dva ravnopravna protivnika i takođe naglašavaju slabu organizaciju ove utakmice “visokog rizika” koja se igrala na “rubu incidenta”.

“Sportnet” navodi da je hrvatska reprezentacija, iako je bolje igrala, poražena od branioca trofeja Srbije i Crne Gore, posle produžetaka, “ali da ima mnogo razloga za razočaranje, ne zbog rezultata, već zbog divljanja ljudi koji su bili ogrnuti u hrvatske zastave i dresove”.