Pronađite pečalbara (8)

Pronađite pečalbara

Dugo godina u staroj Jugoslaviji propisi Fudbalskog saveza zabranjivali su odlazak igračima u inostranstvo pre 26, 27. ili 28. godine. Klubovi su zato bili u mogućnosti da stvaraju igrače i tim, da igraju kvalitetniji fudbal i samim tim budu konkurentniji na evropskoj sceni.

Sa druge strane, najbolji fudbaleri teže su ostvarivali transfere u najveće evropske klubove, jer su sa 28 godina za njih bili već prestari. Odlaskom u inostranstvo, naši igrači i treneri su u domaćoj javnosti dobijali epitet “stranaca” ili “pečalbara”.

Traženi “pečalbar” je legenda sarajevskog Željezničara. Zbog prikazane fudbalske veštine, koja se graničila sa umetnošću, dobio je nadimak “Štraus sa Grbavice”.

Za “Želju” je, sa kraćim tromesečnim prekidom, kada je boravio u holandskom klubu Cvole, nastupao od 1959. do 1970. godine, odigrao je 465 utakmica i postigao 186 golova.

Zbog afere lažiranja utakmica, splitski Hajduk, zagrebačka Trešnjevka i Željezničar kažnjeni su izbacivanjem iz Prve lige. Paket kazni sadržao je i jednogodišnju suspenziju izrečenu ovom fudbaleru i njegovom saigraču Miši Smajloviću.

Kažnjeni klubovi su se žalili na odluku, pa su kazne ublažene – Željezničaru je oduzeto šest bodova, a Hajduku i Trešnjevci po pet. Ovom igraču je jednogodišnja kazna naknadno smanjena, tako da se našao u “Željinom” timu u finišu prvenstva i dao veliki doprinos njegovoj borbi za opstanak.

Nakon Željezničara, on 1970. godine prelazi u Rasing klub Strazbur, zatim nastupa za Sedan, pa za Valensijen, a igračku karijeru završava u Strazburu, u kojem je i započeo svoju francusku fudbalsku odiseju.

Odigrao je tri utakmice za mladu i 16 utakmica za seniorsku reprezentaciju Jugoslavije, za koju je postigao osam golova.

Kao trener, sa Željezničarom je u sezoni 1983/84. dogurao do polufinala Kupa UEFA. U dve utakmice bio je bolji mađarski Videoton.

Nakon toga vodio je beogradski Partizan, atinski Panatinaikos, austrijski Šturm iz Graca i japanski Džef Junajted.

Bio je pomoćnik selektoru Ivanu Toplaku na putu olimpijske reprezentacije Jugoslavije ka bronzanoj medalji na Olimpijskim igrama u Los Anđelesu 1984. godine.

Obavljao je funkciju selektora reprezentacije Jugoslavije u periodu od 1986. do 1992. godine. Vodio je “plave” na Svetsko prvenstvo 1990. godine i sa njima osvojio peto mesto, a uspešno je proveo Jugoslaviju i kroz kvalifikacije za Evropski šampionat 1992. godine.

Poslednji njegov trenerski angažman bio je na klupi selekcije Japana.

Klikom na fotografiju saznaćete o kom se fudbaleru i treneru radi. Obeležen je plavom pravougaonom linijom.

Ekipa Sent Etjena uoči utakmice sa kijevskim Dinamom, 17. marta 1976. godine
Rasing klub Strazbur – ekipa iz 1971. godine

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *