Pronađite pečalbara (10)

Lopta na travici

“Pečalbar” je u staroj Jugoslaviji bio popularni izraz za naše fudbalere koji su svoj hleb sa sedam kora zarađivali guranjem lopte po inostranim stadionima.

U igri u kojoj testiramo poznavanje istorije fudbala sa prostora nekadašnje države, ovaj put predstavljamo jednog istinskog majstora fudbalske lopte, koji je razgaljivao ljubitelje najlepše sporedne stvari na svetu od sredine sedamdesetih do početka devedesetih godina prošlog veka.

Ponikao je u mostarskom Veležu, gde je započeo seniorsku karijeru i stvorio fudbalsko ime.

Prešao je zatim u splitski Hajduk, u kojem je proveo pet sezona, isto koliko i u Mostaru.

Karijeru je nastavio u inostranstvu, prvo u francuskom Olimpiku iz Marseja. Zatim se preselio u Italiju i nastupao u Peskari. Vratio se u Francusku gde je igrao za Lens, Mulhauz i Ren, da bi se još jednom obreo u Peskari. Interesantno je da ni u jednom od ovih klubova nije vezao dve sezone.

U tada već nezavisnoj Hrvatskoj postao je član Hrvatskog dragovoljca, a igračku karijeru je završio u mostarskom Zrinjskom.

Za reprezentaciju Jugoslavije nastupio je 26 puta i bio strelac tri puta. Sigurno bi i više postigao da ga povrede nisu sprečile da karijeru kruniše nastupom na nekom evropskom ili svetskom šampionatu.

Za utehu, sa klubovima je dva puta trijumfovao u nacionalnom kupu – sa Veležom u sezoni 1980/81 i Hajdukom u sezoni 1983/84.

Bio je selektor Bosne i Hercegovine između 2002. i 2006. godine, a trenirao je Hajduk, Zrinjski, albansku Tiranu, rumunsku Unireu …

U igračkim danima bio je poznat kao veliki nestaško, kao mladić sklon noćnom životu, kao neko ko nije baš profesionalno prihvatao obaveze koje nameće vrhunski fudbal. Početkom osamdesetih godina postao je glavna tema tadašnje “žute” štampe zbog kratkog i burnog braka sa Svetlanom-Cecom Kitić, zvanično najboljom rukometašicom sveta svih vremena …

Na slici je ekipa Olimpika iz Marseja, koja je u sezoni 1986/87 osvojila titulu vicešampiona Francuske, a u finalu kupa poražena od Bordoa rezultatom 0:2.

Klikom na fotografiju saznaćete o kom se fudbaleru radi, obeležen je crvenom kružnom linijom. Ispod fotografije se nalazi ime zagonetne ličnosti.

Ekipa Olimpika u sezoni 1986/87

Ekipa Olimpika u sezoni 1986/87

  • Blaž Slišković