Odbojkaško čudo – šest medalja za šest godina

Odbojkaši SR Jugoslavije, olimpijski šampioni

Muška odbojkaška reprezentacija SR Jugoslavije osvojila je na Olimpijskim igrama u Sidneju 2000. godine zlatnu medalju, pošto je u finalu pobedila “zborna komandu” Rusiju u tri seta – 25:22, 25:22, 25:20.

Bila je to kruna fantastičnog uspona srpsko-crnogorske odbojke, kojoj je bilo potrebno samo pet i po godina da od anonimne reprezentacije, koja nije imala visok rejting ni u Evropi, dođe do naslova olimpijskog pobednika.

Sjajan uspeh jugoslovenske odbojke započeo je 1995. godine, u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, a okončan je trijumfom na Olimpijskim igrama u Sidneju.

U tom periodu osvojeno je čak šest medalja – pored titule olimpijskog šampiona, naši odbojkaši su na Igrama u Atlanti 1996. godine osvojili treće mesto. Vicešampioni sveta postali su na Svetskom prvenstvu u Japanu 1998. godine, a nosioci srebrne medalje na Evropskom prvenstvu bili su 1997. godine. Dva puta su bili treći u Evropi – 1995. i 1999. godine.

Prvi uspeh na međunarodnoj sceni u Atini 1995. godine ostvarila je generacija Nikole i Vladimira-Vanje Grbića, Dejana Brđovića, Žarka Petrovića, Željka Tanaskovića, Strahinje Kozića i Slobodana Kovača.

Nikola i Vladimir Grbić

Nikola i Vladimir Grbić

Pet godina kasnije u Sidneju, braći Grbić pridružili su se Goran Vujević, Andrija Gerić, Đula Mešter, Ivan Miljković, Veljko Petković i Vasa Mijić.

Stručni rad, koji je osmislio Lazar Grozdanović, unapredili su i razvili do perfekcije njegovi naslednici Bogdan Sretenović, Jovica Cvetković i Zoran Gajić …

Do finalnog susreta 2000. godine u Sidneju protiv Rusije, “plavi” su savladali SAD, Argentinu, Južnu Koreju, Holandiju i Italiju. Oni su u prvoj fazi takmičenja poraženi od Rusije i Italije.

Finalni meč odigran je 1. oktobra 2000. godine u sidnejskoj dvorani “Entertejment”, pred 10.000 gledalaca, a sudili su: Anhel-Huan Pereira (Argentina) i Bela Hobor (Mađarska).

JUGOSLAVIJA: Batez, Kovač, Boškan, Mešter, Mijić, N. Grbić, V. Grbić, Gerić, Vujević, Miljković, Petković, Vušurović.

RUSIJA: Komucki, Olihver, Gorlučev, Šulepov, Kazakov, Mitkov, Tetjuhin, Jakovljev, Ušakov, Gerasimov, Savlejev, Kolučov.

Iako je u prvom setu protivnik poveo sa 2:0, “plavi” su brzo okrenuli rezultat u svoju korist. Sve do pred kraj prvog dela ekipe su se smenjivale u vođstvu, ali je pravi “brejk” napravila Jugoslavija posle izjednačenja na 20:20.

Tada je na servis došao mladi Ivan Miljković, kome je u tom delu utakmice slabo išao smeč. On je sa nekoliko sjajnih servisa zbunio Ruse. Pored toga, Nikola Grbić i Miljković  su sa dva asa dali do znanje renomiranom rivalu da su naši odbojkaši danas više nego raspoloženi za igru.

“Isplatio se petomesecni rad, koji je isključivo bio u funkciji Olimpijskih igara. Znao sam da imamo kvalitet, da su momci odvažni, ali smo bili i na velikim iskušenjima. Završilo se kao san i nadam se da će bajka trajati barem do sledeće Olimpijade”, rekao je trener jugoslovenske odbojkaške reprezentacije Zoran Gajić.

“Bićemo svesni uspeha tek kada se vratimo u zemlju i kada se strasti stišaju. Ranije smo bili jako blizu samog vrha, ali smo sada kada je to najlepše se popeli na njega. Ovo je kruna uspeha naše generacije, koja je svoj hod do trijumfa počela pre pet i po godina”, kazao je Nikola Grbić.

Drugi set je protekao u naizmenično promenljivoj igri. Jugoslavija je odlično počela i stalno bila u vođstvu. U jednom trenutku je izgledalo da će “plavi” lako rešiti i taj set u svoju korist. Međutim, usledila je serija grešaka naših odbojkaša, pa je rezultat izjednačen na 17:17.

Izjednačenju Rusije puno je doprineo slab prijem servisa, ali i slabo dizanje Nikole Grbića, čije su greške bile očigledne.

Ipak, svoju psihološku stabilnost Grbići i ekipa pokazali su u završnici seta. Posle izjednačenja na 22:22, naši odbojkaši osvojili su tri vezana poena, a time i drugi set.

Poslednji poen bio je naročito lep, jer je osvojen asom iz servisa, koji je uputio Goran-Kvisko Vujević.

Treći set bio je samo repriza prethodna dva. Pshihološka prednost je očigledno bila na našoj strani. Poslednji deo igre, zapravo, bio je sa stručne strane najubedljiviji.

U ovom delu igre, kod vođstva SR Jugoslavije od 15:12, desio se retko viđen potez Vladimira Grbića, koji je možda i odlučio pobednika. Nakon lošijeg prijema, lopta je skrenula prema prvim redovima tribina. Izgledalo je da je poen izgubljen za “plave”, ali je Vanja preskočio ogradu i dok je još bio u vazduhu, “gotovo iz svlačionice”, vratio je u polje. U nastavku te iste akcije vratio se u teren i uspešno blokirao protivnički smeč.

U jugoslovenskoj ekipi sve je funkcionisalo besprekorno. Servis i blok su “radili” kao najprecizniji sat, dok je igra u polju bila dovedena do perfekcije.