Italijanima u dve utakmice – 10 golova!

Slavlje fudbalera Jugoslavije posle pobede od 4:0 nad Italijom u Torinu

Do raspada zajedničke države, fudbalska reprezentacija Jugoslavije je sa Italijom odigrala 18 utakmica i ostvarila negativan bilans – samo četiri pobede, uz 6 remija i 8 poraza.

Ono što je interesantno jeste da su “plavi” u te četiri utakmice u kojima su trijumfovali postigli čak 15, a primili samo 2 gola.

Jugoslavija je poslednju pobedu nad “azurima” ostvarila 1979. godine u Zagrebu kada je golovima Safeta Sušića (3) i Velimira Zajeca slavila 4:1 u prijateljskoj utakmici. Jedini strelac za “azure” bio je Paolo Rosi.

Međutim, to nije bio najubedljiviji trijumf nad Italijanima …

U razmaku od samo dve godine, između 1955. i 1957. godine, Jugoslavija je dva puta katastrofalno porazila Italiju, uz gol razliku 10:1! Oba susreta odigrana su u okviru šestog izdanja Srednjoevropskog međunarodnog kupa.

Ovo takmičenje je osmislio Austrijanac Hugo Maisl. Njegova ideja je bila da u ovom kupu učestvuju reprezentacije pet srednjoevropskih država: Austrije, Čehoslovačke, Mađarske, Italije i Švajcarske, koje su tada važile za fudbalske sile na Starom kontinentu. Tek u poslednjem, šestom po redu kupu, koji je igran između 1955. i 1960. godine, uključena je i Jugoslavija.

Tadašnji premijer Čehoslovačke Antonin Švehla darovao je trofej namenjen pobedniku, pa se po njemu takmičenje nazvalo Švehla kup. Uoči poslednjeg izdanja, takmičenje je preimenovano u Kup dr Gerea, u čast Jozefu Gereu, bivšem predsedniku Fudbalske asocijacije Austrije.

Igrano po dvostrukom bod-sistemu, takmičenje je obično trajalo oko dve godine, dok su se oba posleratna izdanja odužila na pet godina.

Upravo u ovom takmičenju Jugoslavija je ostvarila jedinu gostujuću pobedu nad Italijom u istoriji – 29. maja 1955. godine u Torinu domaćini su deklasirani sa 4:0 (na gornjoj fotografiji je radost igrača posle utakmice). Strelci su bili Todor Veselinović (48), Branko Zebec (65), Mario Bergamaski (81-autogol) i Bernard Vukas (82).

Dve godine kasnije, 12. maja 1957. godine u Zagrebu, takođe u ovom kupu, Jugoslavija je bila još ubedljivija – 6:1. Mrežu “azura” zatresli su Miloš Milutinović (26, 47), Zdravko Rajkov (49), Branko Zebec (10), Bernard Vukas (80) i Luka Lipošinović (40), dok je Serđo Ćervato (58-penal) koliko-toliko spasao čast Italijana.

Pobednik kupa je bila Čehoslovačka, dok je Jugoslavija sa tri pobede, tri remija i četiri poraza osvojila četvrto mesto.

Srednjoevropski međunarodni kup je ukinut 1960. godine kada ga je zamenio Kup evropskih nacija, preteča današnjeg prvenstva Evrope.