Golmanov autogol

Golman Hajduka Radomir Vukčević

Na utakmici sa Mariborom, 21. marta 1971. godine, golman splitskog Hajduka Radomir Vukčević (na slici) postigao je možda najneobičniji gol u istoriji fudbalskih prvenstava Jugoslavije.

Novinski izveštaj sa utakmice govori da se bizarna situacija desila u 36. minutu prvog poluvremena. Neobičnom golu prethodio je šut igrača Maribora Joze Marasa sa 30 metara, koji je čuvar mreže Hajduka lako ukrotio.

Glavni sudija tog meča Beograđanin Nikola Mladenović opisao je situaciju:

Čim se lopta otkotrljala u mrežu, golman Vukčević je počeo da daje znak rukom da se ništa nije dogodilo. Izvadio je loptu iz mreže i uputio se ka sudiji. Međutim, kada je Mladenović pokazao na centar, Vukčević je shvatio šta je učinio i uhvatio se za glavu ...
Čim se lopta otkotrljala u mrežu, golman Vukčević je počeo da daje znak rukom da se ništa nije dogodilo. Izvadio je loptu iz mreže i uputio se ka sudiji. Međutim, kada je Mladenović pokazao na centar, Vukčević je shvatio šta je učinio i uhvatio se za glavu …
– U početku igre, pri stanju 0:0, došlo je do neobične situacije. Maribor je bio u napadu, neko je šutirao, ali je Vukčević bio na mestu i lako je uhvatio loptu.

– Zatim je pošao da je doda nekom svom igraču i primetio je, skoro blizu aut-linije, svoga igrača. Zamahnuo je da mu rukom dobaci loptu, ali je u magnovenju primetio da se jedan igrač u ljubičastom dresu kao strela približava “hajdukovcu” i da će pre doći do lopte. Bila bi to sjajna gol-šansa za igrače domaćeg tima, jer nigde u blizini nije bilo nijednog od Splićanina.

– Vukčević je u poslednjem trenutku odlučio da loptu ne izbaci, ali ruka je već bila pošla, prsti su počeli da se otvaraju i poslednje što je mogao da učini, to je da se okrene u stranu: okrećući se i u isto vreme držeći loptu, kao da baca disk – odjednom je ispustio loptu i ona je ušla u mrežu …

Sudija Mladenović i kapiten Hajduka Dragan Holcer
Sudija Mladenović i kapiten Hajduka Dragan Holcer

– Priznajem, tako nešto nisam mogao da očekujem, – prisećao se Mladenović  – ali, reagovao sam brzo, bez dvoumljenja, siguran u sebe i svoju odluku. Pokazao sam na centar, bio je to gol!

Naravno, to pojedini Hajdukovi igrači nisu odmah prihvatili.  Do mene je dotrčao golgeter Pero Nadoveza i obratio mi se rečima: “Ajme, sudac! Kako to može bit zgoditak?!”

Ja sam mu mirno objasnio: “Može, može, jer je lopta bila u igri”.

– Pero je bio uporan, nije popuštao, nije shvatao i nastavio je sa primedbama: “Kako u igri?!” I ja sam mu kratko objasnio:  “A da li bi bio gol da je neko šutirao, a on svojim prstima skrenuo loptu u mrežu?”

– Nadoveza se za trenutak zamislio, a zatim se povukao i Hajduk je pošao sa centra – zaključio je svoje sećanje Mladenović.

Utakmica je završena rezultatom 2:2.

Za one koji ne mogu da zamisle kako je izgledao taj Vukčevićev autogol, to je otprilike izgledalo ovako:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *