Istorija se ponovila: Kad dođe Totenhem, strada petao

Nakon poraza 0:2 u Londonu, fudbaleri Crvene zvezde su u revanš-meču osmine finala Kupa UEFA 13. decembra 1972. godine na svojoj “Marakani” dočekali Totenhem.

Utakmica je ostala upamćena po “pirovoj pobedi” Beograđana od 1:0, ali i neumornoj podršci sa tribina. Hladno oko fotoaparata čak je na tribinama zabeležilo navijača Zvezde sa petlom u ruci.

Šta će petao na stadionu? Sve je jasno ako se zna da je ova plemenita živina simbol Totenhema jer se nalazi na klupskom grbu.

Petao na beogradskoj "Marakani" ...

Petao na beogradskoj “Marakani” …


Ante Baraba

Ante Baraba

Dvanaest godina kasnije petao je skupo koštao Hajduk. Evropska “kuća fudbala” je nakon dvomeča polufinala Kupa UEFA protiv Totenhema kaznila “bile” sa tri hiljade švajcarskih franaka i obavezom da narednu utakmicu u evropskom kupu odigraju najmanje 300 kilometara daleko od Splita. Razlog: petarde, “dimne bombe” i situacija na poluvremenu revanš-utakmice u Splitu 25. aprila kada je jedan pripadnik “Torcide” na sredini terena navodno zaklao petla.

Mnogo godina kasnije otkrivena je kompletna istina. Akter nemilog događaja bio je 22-godišnji Ante Baraba, koji je priznao da je, ogrnut transparentom sa natpisom “Magla u kanalu, Hajduk u finalu”, sišao iz lože i na centru igrališta ne zaklao, kako se ranije pričalo, nego zavrnuo vrat petlu.

Svoj čin opravdao je velikom ljubavlju prema Hajduku. Navodno ga je naljutila engleska nadmenost, pa je majci ukrao petla, napio ga i na terenu mu slomio šiju.

Hajduk je zbog kazne UEFE, sledeće sezone u revanš-meču Kupa pobednika kupova ugostio moskovski Dinamo u Osijeku. Ruski predstavnik je slavio sa 5:2 i ukupnim rezultatom 6:2 plasirao se u drugo kolo.

Baraba sa petlom na terenu stadiona u Poljudu

Baraba sa petlom na terenu stadiona u Poljudu