Elemes poslednji šampion

Poslednje šampionke SFR Jugoslavije: košarkašice šibenskog Elemesa

Košarkašice šibenskog Elemesa osvojile su prvu šampionsku titulu u, ispostaviće se par meseci kasnije, poslednjem izdanju prvenstva SFR Jugoslavije, savladavši u trećem, odlučujućem susretu beogradsku Crvenu zvezdu sa 91:78.

Izabranice trenera Miodraga Veskovića, predvođene fantastičnim plejmejkerom Danijelom Ilić i nepogrešivim strelcem i tada, uz Raziju Mujanović, najboljom košarkašicom Jugoslavije Danirom Nakić (55 poena u tri finalne utakmice) ostvarile su jedan od najvećih, ako ne i najveći uspeh šibenskog sporta. Slučaj je hteo da Elemes do titule dođe 9. aprila 1991. godine, tačno osam godina posle finala košarkaša Šibenka – Bosna, koji je izrodio “slučaj Matijević” i doveo do toga da domaćini ostanu bez već osvojene titule.

Kako su Šibenčanke došle do istorijskog uspeha, do prve titule u svom četvrtom uzastopnom finalu? Kako se desilo da se šibenskim hramom košarke Baldekinom ori “Večeras je naša fešta”?

Finalna serija nije počela dobro po šibenske puslice. Beogradske “crveno-bele” u prvom meču finala postigle su čak šest “trojki” i u jednom trenutku imale komfornih +11. Meč je preokrenula nišlijska čigra u dresu Elemesa Danijela Ilić koja se jedina nije predala i svojom fanatičnom borbenošću pokrenula čitavu ekipu, naročito njene dve najveće vedete Žanu Lelas i Daniru Nakić.

Uprkos pobedi u prvom susretu, ko je mogao da veruje u konačan uspeh Elemesa posle rastavljanja na sastavne delove u drugom meču koju je Zvezda u Beogradu dobila sa 42 poena razlike? Centarska linija “crveno-belih”, Kalić, Bjedov i Kostić, bukvalno je izdominirala pod oba obruča i zajedno ubeležila 58 poena. Serijom 18:0 u periodu između devetog i 16. minuta Beograđanke su pobegle na 45:17 i tu je meč praktično bio odlučen.

Činilo se tada da je Zvezda pronašla recept za protvnikovu igru i da je veoma blizu upisivanju 25. šampionske “zvezdice”.

Niška čigra Danijela-Dana Ilić u prodoru ka košu Zvezde

Niška čigra Danijela-Dana Ilić u prodoru ka košu Zvezde

U odlučujućem trećem meču, u prepunom Baldekinu, Zvezdine želje brzo su splasle furioznim početkom domaćih košarkašica jer je u 11. minutu već bilo 27:12 za Elemes. Ovaj put agresivna odbrana Šibenčanki na spoljnim igračicama Zvezde onemogućila je slobodan protok lopte ka centrima.

Zvezdine košarkašice su u paklu Baldekina pale na -19 kada im se ukazala mrvica nade izlaskom Danire Nakić zbog pet ličnih u 26. minutu.

Ali malena, 166 centimetara visoka Ilićeva unela je novu energiju u svoju ekipu. U finišu susreta zasijala je i mladi centar Korana Longin, koja je pored 22 poena, ubeležila nekoliko ključnih skokova i blokada …

Prva utakmica: Elemes – Crvena zvezda 82:78 (34:41)

Šibenik, dvorana “Ivo Lola Ribar”. Gledalaca: 1.000. Sudije: Bubalo (Bihać) i Tadić (Sarajevo).

ELEMES: Crvak, Ilić 17, Baranović, Nakić 25, Longin 6, Gulin, Lončar 6, Lelas 28.

CRVENA ZVEZDA: Arbutina 9 (jedna “trojka”), Džolić, Vild 13 (3), Krivić 9, Matijević 21 (2), Bogojević 2, Bjedov 16, Kostić 4, Kalić 4.

Druga utakmica: Crvena zvezda – Elemes 106:64 (58:26)

Beograd, dvorana “Pionir”. Gledalaca: 300. Sudije: Tartalja (Zagreb) i Đorđević (Ljubljana).

CRVENA ZVEZDA: Arbutina 4, Đolić, Vild 17 (3 “trojke”), Krivić 14, Matijević 8, Bogojević 3, Bjedov 13, Stošić 1, Kostić 22, Kalić 24.

ELEMES: Ilić 4, Baranović 6, Nakić 6, Crvak, Longin 11, Bulat, Gulin 4, Lončar 10 (1), Lelas 23, Čipčić.

Treća utakmica: Elemes – Crvena zvezda 91:78 (52:38)

Šibenik, dvorana “Ivo Lola Ribar”. Gledalaca: 3.000. Sudije: Rems (Ljubljana) i Vuković (Novi Sad).

ELEMES: Ilić 16, Baranović 3, Nakić 24, Crvak, Longin 22, Bulat, Gulin 2, Lončar 5, Lelas 19, Čipčić.

CRVENA ZVEZDA: Arbutina 19, Džolić, Vild 14, Krivić 5, Matijević 8, Bogojević, Bjedov 23, Stošić, Kostić 5, Kalić 4.