Triler završnica prvenstva 1951. godine

Tim Crvene zvezde, državni prvak 1951. godine

Fudbalski šampionat Jugoslavije 1951. godine odigran je sa 12 klubova po neobičnom sistemu proleće – jesen. Prvenstvo je osvojila Crvena zvezda, prvi put u istoriji i na gotovo neverovatan način, jer je tri kola pre kraja zaostajala čitavih pet bodova za Dinamom.

Tada su se za pobedu dobijala dva boda.

Zagrepčani su prvu meč-loptu imali u utakmici protiv Sarajeva. Uprava Dinama je pre utakmice u hotelu “Esplanade” rezervisala “Rubin” dvoranu za svečanu večeru u čast titule. Sve je bilo spremno za slavlje jer su dva boda protiv Sarajlija bila dovoljna i za teoretsku potvrdu. Ali het-trikom anonimnog Bukvića gosti, na zaprepašćenje sportske javnosti, pobeđuju Dinamo i odnose oba boda u Sarajevo.

Dva kola pre kraja Dinamo je, dakle, imao i dalje velika tri boda prednosti. Povoljna okolnost za Zagrepčane je bila i što im je u narednoj utakmici “na noge” dolazio direktni rival za prvo mesto – Crvena zvezda, koju su u prvom delu šampionata u Beogradu pobedili sa 2:0.

Na Maksimiru, pred oko 45 hiljada gledalaca, 28. oktobra 1951. godine, Zvezda je krenula na sve ili ništa i već posle šest minuta golom Todora Živanovića povela sa 1:0.

Sada se Dinamo otvorio, ređao šansu za šansom, ali 35-godišnji Srđan Mrkušić na golu Zvezde čini čuda. U 67. minutu sudija Lemešić je svirao jedanaesterac za domaćine zbog Jezerkićevog igranja rukom u šesnaestercu. Franjo Velfl je siguran sa bele tačke i to je 1:1. Rezultat koji Dinamu donosi titulu.

U samom finišu susreta, ponovo opsada gola domaćina. Predrag Đajić iz brzo izvedenog slobodnog udarca prosleđuje loptu Rajku Mitiću, ovaj u prazan prostor “izbacuje” Kostu Tomaševića, koji zaobilazi golmana Stinčića i donosi pobedu Zvezdi pred šokiranim gledaocima na Maksimiru.


U poslednjem kolu, 4. novembra, odlučivala je matematika. Dinamo je odigrao samo nerešeno, 2:2, u Beogradu protiv BSK-a, dok je Zvezda u “večitom derbiju” sa Partizanom golovima Tomaševića i Živanovića slavila sa 2:0. Kako su Zvezda i Dinamo bodovno bili izjednačeni, bolji količnik datih i primljenih golova (0,018) odlučio je u korist “crveno-belih”. Beograđani su tako trijumfalno okončali jednu od najdramatičnijih završnica u istoriji jugoslovenskih fudbalskih prvenstava.