Šoškić među svetskom elitom

Sjajna intervencija Milutina Šoškića (FOTO: EMPICS Sport)

Dvadesettrećeg oktobra 1963. godine odigrana je prva zvanična utakmica selekcije Sveta, poznatije kao “Fifinih 11”. Bio je to meč sa Engleskom, odigran na londonskom Vembliju, povodom stogodišnjice Fudbalskog saveza Engleske.

Ovaj meč, najavljivan u svetskim medijima kao “utakmica stoleća”, nije prošao bez predstavnika iz tadašnje Jugoslavije. Bio je to golman beogradskog Partizana Milutin Šoškić.

Meč je po lepom, sunčanom vremenu posmatralo 100 hiljada gledalaca. Preko televizijskih ekrana ovaj meč pratilo je najmanje 250 miliona gledalaca u 23 evropske zemlje.

Bio je to sudar različitih fudbalskih stilova. Na jednoj strani našli su se fizički nadmoćni i borbeni igrači Engleske, koji su igru zasnivali na brzim izmenama lopte. Njima su se suprostavili maštoviti majstori lopte, koji su na kraju ipak ustuknuli pred trkačima sa Ostrva.

Prvo poluvreme završeno je bez golova. Golman “Fifinih 11” Lav Jašin suvereno je gospodario svojim šesnaestercem. Svetske zvezde uglavnom su individualnim akcijama pokušavale da dođu do gola Gordona Benksa.

Englezi su dominirali u drugih 45 minuta jer su pored dva gola, dva puta pogodili okvir Šoškićevog gola, dok im je škotski sudija Dejvidson poništio jedan pogodak.

"Fifinih 11", stoje sleva: Puškaš, Đalma Santos, Pluskal, Jašin, Popluhar, Šnelinger, Šoškić, Masopust, Ejzagir i Zeler. Čuče, sleva: Kopa, Lou, Di Stefano, Euzebio i Gento
“Fifinih 11”, stoje sleva: Puškaš, Đalma Santos, Pluskal, Jašin, Popluhar, Šnelinger, Šoškić, Masopust, Ejzagir i Zeler. Čuče, sleva: Kopa, Lou, Di Stefano, Euzebio i Gento

Utakmica povodom stogodišnjice Fudbalskog saveza Engleske, London, 23. oktobar 1963. godine

Engleska – Fifinih 11 2:1 (0:0). Vembli stadion u Londonu. Gledalaca: 100.000. Sudija: Robert Holi Dejvidson (Škotska).

Fifinih 11: Lav Jašin – Rusija (od 46. minuta Milutin Šoškić – Jugoslavija), Đalma Santos – Brazil (od 46. minuta Luis Ejzagir – Čile), Karl-Hajnc Šnelinger – SR Nemačka, Svatipuk Pluskal – Čehoslovačka, Jan Popluhar – Čehoslovačka, Josef Masopust – Čehoslovačka (od 46. minuta Džim Bakster – Škotska), Rejmond Kopa – Francuska (od 59. minuta Uve Zeler – SR Nemačka), Denis Lou – Škotska, Alfredo Di Stefano – Argentina/Španija, Euzebio – Portugalija (od 46. minuta Ferenc Puškaš – Mađarska/Španija), Fransisko Gento – Španija. Selektor: Fernando Riera (Čile).

ENGLESKA: Gordon Benks, Džimi Armfild, Rej Vilson, Gordon Miln, Moris Norman, Bobi Mur, Teri Pejn, Džimi Grivz, Bobi Smit, Džordž Isthem, Bobi Čarlton. Trener: Alf Remzi.

Strelci: Teri Pejn (66) i Džimi Grivz (90) za Englesku, a Denis Lou (82) za Fifinu selekciju.

Kako je “utakmica stoleća” izgledala iz ugla našeg jedinog predstavnika Milutina Šoškića. Kaži, Šole!

“Pre igre saopšteno nam je da ćemo svi učestvovati u meču. Ja sam u svlačionici iskreno i toplo čestitao Jašinu za izvrsnu igru u prvom poluvremenu. Odbranio je nekoliko udaraca najbolje što je mogućno. On se nasmešio i odgovorio: Želim i tebi sve najbolje.”

Za vreme odmora osećao sam se prilično nelagodno. Sav sam bio zaokupljen zadivljujućim podvizima Jašina i pitao sam se da li jedan golman može bolje da brani svoj gol. Ali, za vreme igre nisam imao tremu …”

Ali, nisam imao sreće: primio sam dva gola, mada sam učinio sve što sam mogao da ih sprečim. U jednoj gužvi Lou je skočio za loptom, promašio je glavom, ali se i dalje borio za nju i uštopovao je tako nesrećno da je pružio priliku Pejnu da puca. Ja sam se bacio prema njima, ali je to bilo nepotrebno, jer je Pejn bio brži od mene, a ja udaljen od njega oko pet metara. Akciju sam dobro pratio i moja intervencija nije bila potrebna kad je Lou izgubio loptu, a onda je već bilo kasno …

Drugi gol je delo Čarltona. Video sam ga iz daleka kako trči prema meni. Igrači našeg tima su se povlačili i on je došao do 15 metara i izveo veoma jak udarac. Lopta je okrznula Pluskala, ja sam je odbio rukom, ali tako nesrećno da ju je prihvatio Grivz. ponovo sam intervenisao, Čileanac Ejzagir takođe, ali bez uspeha.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *