Senke nad olimpijskim pokretom

Ben Džonson i Karl Luis

Kanadski atletičar Ben Džonson (na slici, u sredini) osvojio je prvo mesto i zlatnu medalju u trci na 100 metara na Olimpijskim igrama u Seulu, istrčavši najkraću atletsku deonicu za tada neverovatnih 9,79 sekundi. Samo koji dan kasnije dokazano je da je koristio nedozvoljena stimulativna sredstva, zbog čega je diskvalifikovan.

Zlatna medalja dodeljena je drugoplasiranom u toj trci, Amerikancu Karlu Luisu (na slici, desno), čiji je rezultat od 9.92 sekunde priznat kao novi svetski rekord.

Nikada pre Olimpijske igre nisu bile tako blizu da se prekinu, kao 1972. u Minhenu. Grupa Palestinaca, pripadnika terorističke organizacije “Crni septembar” upala je u Olimpijsko selo, ubila dvojicu članova izraelske reprezentacije, a kao taoce zadržala još devetoricu, čije je puštanje uslovila oslobađanjem iz izraelskih zatvora 200 Palestinaca. U akciji nemačke policije stradali su svi taoci, jedan policajac i pet terorista.

Palestinski terorista

Snimak jednog od palestinskih terorista

Igre su odlukom predsednika Međunarodnog Olimpijskog komiteta Brendejža posle jednog dana ipak nastavljene, što je izazvalo žučne polemike koje su trajale nedeljama i mesecima.

Jedna osoba je poginula, oko stotinu je povređeno – crni je bilans eksplozije bombe u Olimpijskom parku za vreme Igara u Atlanti 1996. godine (pogledajte video). Ovaj događaj podsetio je sve na dešavanja u Minhenu 1972. godine kada su posledice terorističkog napada bile još tragičnije.

Kao i tada, Igre su, ipak, nastavljene.

Bojkot je nešto što je pratilo Igre tokom čitave njihove istorije i što je često ugrožavalo i sam opstanak osnovnih ideja Olimpijskog pokreta.

Dvadeset šest država, uglavnom afričkih, bojkotovalo je Igre u Montrealu 1976. godine zbog pojavljivanja ragbi ekipe Novog Zelanda, koja je prethodno gostovala u Južnoj Africi, gde je na snazi bio aparthejd.

Sjedinjene Države predvodile su bojkot moskovske olimpijade četiri godine kasnije. Oko 5.000 sportista iz 81 zemlje nije se pojavilo na najvećoj sportskoj smotri te godine.

Politika je razorno delovala i na Igre u Los Anđelesu 1984. godine, pošto su ih bojkotovale takve sportske velesile, kao što su Sovjetski Savez, DR Nemačka i Kuba.

Igre su tri puta otkazivane zbog ratova. Prvi Svetski rat omeo je održavanje Olimpijade u Berlinu 1916. godine, dok su Igre 1940. u Helsinkiju i 1944. godine u Londonu otkazane zbog Drugog Svetskog rata.