Šibanja koja se pamte: Finalni turnir kupa u košarci i boksu

Ivo Nakić lupa dandaru Zoranu Sretenoviću

Finalni turnir dvadeset i trećeg izdanje Kupa Jugoslavije za košarkaše, održan u riječkoj dvorani “Mladost” 6. i 7. februara 1988. godine, umesto košarkaškog doneo je bokserski spektakl.

Završni turnir četvorice okupio je tada tri najbolje jugoslovenske ekipe – splitsku Jugoplastiku, beogradski Partizan i zagrebačku Cibonu. Drugoligaš skopski Rabotnički je važio za autsajdera.

POLUFINALE (6. februar 1988. godine): CIBONA – RABOTNIČKI 103:87 (56:40)

U prvom meču polufinala “cibosi” su, prema očekivanjima, bez većih problema savladali Rabotnički. Susret je rešen već nakon prvog poluvremena, koji su Zagrepčani dobili sa 16 poena. Trener “vukova sa Tuškanca” Mirko Novosel je zato u drugom delu mogao da odmori svoje najbolje igrače.

CIBONA: Ivan Sunara 18, Luka Pavičević 9, Zoran Čutura 8, Dražen Anzulović 3, Dražen Petrović 19, Danko Cvjetičanin 20, Branko Vukičević 7, Sven Ušić 5, Nebojša Razić 8 i Franjo Arapović 6.

RABOTNIČKI: Petrovski 1, Naumoski 5, Serafimovski 14, Radonjić 21, Stojković, Davitkov 16, Jolović 25, Šiškovski, Vukadinović i Sekulović 5.

POLUFINALE (6. februar 1988. godine): JUGOPLASTIKA – PARTIZAN 75:73 (35:44)

Drugi polufinalni meč doneo je sudar tada dve najperspektivnije jugoslovenske ekipe – Jugoplastike i Partizana.

Sjajni centar “crno-belih” Miroslav-Mič Pecarski blistao je u prvom delu, potpuno gospodario reketima i nosio Partizan do vođstva 40:29 u 18. minutu. Međutim, splitski “žuti” su u narednih deset minuta serijom 30:6 preokrenuli na 59:46!

Glavni akteri preokreta bili su Ivica Burić, sa pojačanom agresijom na bekovima Partizana, Željko Poljak, koji je povratio ravnotežu pod obručima, i nepogrešivi strelac veteran Duško Ivanović.

Tenzije izazvane važnošću susreta, dodatno su pojačane nezadovojstvom igrača i klupe Partizana nekim odlukama sudijskog para Zdravka Kurilića iz Tuzle i Izstoka Remsa iz Ljubljane. Sve je kulminiralo u 29. minutu kada su zbog međusobnog koškanja isključeni Toni Kukoć iz Jugoplastike i Ivo Nakić iz Partizana.

Tehničke greške zaradili su trener Beograđana Duško Vujošević i košarkaši Goran Grbović i Vlade Divac. Direktor Partizana Dragan Kićanović je nakon tehničke greške Divca utrčao na parket i nogom ćušnuo sudiju Remsa. Srećom, nemile scene se nisu izrodile u opštu tuču sa nesagledivim posledicama, mada je Grbović već zauzeo bokserski gard …

Sudije su isključile Kukoča i Nakića, ali ih nisu prijavili disciplinskim organima, tako da je prema Pravilniku o takmičenju 20-godišnji Splićanin imao pravo nastupa u finalu. Komisija za takmičenje je tako tek nakon turnira odlučivala o kaznama za vinovnike incidenta.

JUGOPLASTIKA: Zoran Sretenović 6, Velimir Perasović 8, Vladan Alanović, Toni Kukoč 8, Goran Sobin 8, Željko Poljak 13, Ivica Burić, Duško Ivanović 24, Dino Rađa 8 i Pero Vučica.

PARTIZAN: Aleksandar Đorđević 10, Želimir Obradović 2, Dejan Lakićević 2, Obrad Ignjatović, Goran Grbović 12, Miroslav Pecarski 16, Vlade Divac 18, Oliver Popović, Žarko Paspalj 8 i Ivo Nakić 7.

FINALE (7. februar 1988. godine): CIBONA – JUGOPLASTIKA 82:80 (41:38)

Finale je odigrano već sledeći dan. Odmorniji “cibosi” su bolje ušli u utakmicu, u 12. minutu poveli sa 11 poena prednosti – 28:17. Dražena Petrovića je zaustavila odbrana Jugoplastike, pa su ulogu strelca preuzeli Čutura i Sunara.

Splićani su kao i protiv Partizana furiozno ušli u drugi deo. U 33. minutu su izjednačili, a minut kasnije stekli i prednost – 70:69. Meč je ušao u dramu kada je bek Jugoplastike Zoran Sretenović “trojkom” 11 sekundi pre kraja izjednačio na 80:80. Da utakmica ne uđe u produžetak pobrinuo se iskusni Zoran Čutura košem u poslednjim trenucima.

Igrači Cibone pohitali su jedan u drugom u zagrljaj, proslavljajući osmi kup u klupskoj istoriji. U tom trenutku je igrač poražene ekipe Goran Sobin pojurio za Petrovićem i opet je nastao haos … Sobina su okružili igrači Cibone, Sunara ga je šutnuo, a ovaj mu je uzvratio šakom. Udarce su razmenili i budući saigrači Perasović i Pavičević. Kao i u polufinalu, kada se činilo da će sve izmaći kontroli, da se Sobin i Sunara tek zagrejavaju, situacija se ipak ubrzo smirila …

Trenutak kada Danko Cvjetičanin udara Velimira Perasovića

Trenutak kada Danko Cvjetičanin udara Velimira Perasovića

Akteri incidenta su se setili da se nalaze na košarkaškom terenu, a ne u ringu, i da su na drugoj strani njihovi sportski prijatelji, kolege iz reprezentacije …

Sve je počelo sukobom na relaciji Sobin – Petrović. Centar Jugoplastike je nakon utakmice izjavio da ga je Petrović sa leđa udario preko nosa, pa ga je zato pojurio da mu vrati. Dražen je negirao Sobinove navode …

CIBONA: Ivan Sunara 17, Luka Pavičević 2, Zoran Čutura 23, Dražen Anzulović, Dražen Petrović 15, Danko Cvjetičanin 15, Branko Vukičević 4, Sven Ušić 4, Nebojša Razič i Franjo Arapović 4.

JUGOPLASTIKA: Zoran Sretenović 11, Velimir Perasović 5, Vladan Alanović, Toni Kukoč 14, Goran Sobin 12, Željko Poljak 8, Ivica Burić, Duško Ivanović 15, Dino Rađa 15 i Pero Vučica.

Diciplinski sud Košarkaškog saveza Jugoslavije je 22. februara doneo sledeću odluku: kažnjeno je osam igrača – pet iz redova Jugoplastike, dvojica iz Partizana i jedan iz Cibone, sa ukupno 19 utakmica zabrane igranja.

Zoran Sretenović je morao da pauzira četiri utakmice, Goran Sobin tri, a Toni Kukoč, Velimir Perasović i Ivica Burić po dve.

Igrač beogradskog kluba Ivo Nakić kažnjen je sa dva, a njegov saigrač Goran Grbović sa jednim mečom.

Konačno, “cibos” Ivan Sunara dobio je tri utakmice zabrane igranja.

U Splitu nisu bili zadovoljni odlukom i pitali su se zašto među kažnjenima nisu Petrović, koji je po njima započeo sukob udaranjem Sobina, kao ni Cvjetičanin, koga je objektiv fotoaparata uhvatio u trenutku kada upućuje direkt u Perasovića (gornja fotografija).

Bilo je ovo prvo od 11 finala koje će Jugoplastika odigrati narednih godina. Od tih 11, izgubila je samo dva. Turnir je pokazao da na Gripama stasava generacija talentovanih, beskompromisnih košarkaša gladnih pobeda i titula, ali još uvek nespremnih da ispravno kanališu višak adrenalina i odupru se eventualnim provokacijama. Čim su stekli iskustvo i psihološki sazreli, krenula je žetva trofeja …