Dogodilo se na današnji dan – 5. aprila

Košarkaši Bosne, šampioni Evrope

1979. godine – Trijumfom nad italijanskim Emersonom 96:93 (45:43), košarkaši sarajevske Bosne osvojili su titulu prvaka Evrope, prvu za jugoslovensku klupsku košarku.

Pred krcatim tribinama dvorane u francuskom Grenoblu, puleni mladog trenera Bogdana-Boše Tanjevića ostvarili su podvig kome se malo ko nadao pre početka takmičenja. Fenomenalni su bili Žarko Varajić (strelac 45 poena) i Mirza Delibašić (30).

Kasnije su ovaj uspeh ponovili zagrebačla Cibona (2 puta), splitska Jugoplastika/POP 84 (3) i beogradski Partizan.

1977. godine – Košarkaši splitske Jugoplastike odbranili su titulu najboljeg u “Kupu Radivoja Koraća”, pošto su u finalu savladali italijanskog predstavnika, bolonjski Alko, rezultatom 87:84 (44:41).

Kapiten Jugoplastike Rato Tvrdić sa trofejem "Kupa Radivoja Koraća"

Kapiten Jugoplastike Rato Tvrdić sa trofejem “Kupa Radivoja Koraća”

U đenovskoj palati “De la sport” oko šest hiljada gledalaca uživalo je u ne toliko kvalitetnoj, koliko uzbudljivoj utakmici.

Neposredno pre početka susreta, FIBA je saopštila da za Alko ne može da nastupi njihov najbolji igrać, Argentinac Rafaeli, zbog spora sa svojim matičnim košarkaškim savezom, jer je odbio da učestvuje u akcijama argentinskog nacionalnog tima.

Bio je to vetar u jedra splitskom brodu, ali stvari su se zakomplikovale krajem prvog dela kada je zbog pet ličnih grešaka igru morao da napusti kapiten i glavni organizator igre Jugoplastike Ratomir-Rato Tvrdić.

Glavni teret utakmice izneli su mlađi igrači splitske ekipe – Branko Macura, Mirko Grgin, Duje Krstulović, Mlađan Tudor i, pre svega, centar Željko Jerkov, strelac čak 34 poena.