Sani – strelac nad strelcima

Slobodan Santrač

Slobodan Santrač – Sani, fudbalsku karijeru započeo je u gornjomilanovačkom Takovu i nastavio je u valjevskom Metalcu. Potpunu igračku afirmaciju stekao je u OFK Beogradu, u kojem je igrao u dva navrata – od 1965. do 1974. godine i u sezoni 1976/77. Sa “romantičarima” je 1966 godine trijumfovao u nacionalnom kupu.

Proveo je dve sezone u inostranstvu, između 1974. i 1976. godine u švajcarskom Grashopersu. U periodu između 1977. i 1980. godine nastupao je u beogradskom Partizanu, sa kojim je osvojio šampionsku titulu (1978).

Karijeru je završio u zemunskoj Galenici 1983. godine.

Santrač je apsolutni rekorder fudbalskih šampionata Jugoslavije sa 218 golova.

Ovaj rasni strelac je za seniorsku reprezentaciju Jugoslavije odigrao samo osam utakmica i postigao jedan gol – 27. juna 1966. u prijateljskom susretu sa Švedskom (1:1) u Malmeu.

Potcenjivali su ga da nije građen kao centarfori tog doba – da nije skočan, snažan i korpulentan. Ali zaboravljali su da je ovaj napadač krhke građe bio izuzetno snalažljiv u šesnaestercu i spretan da pobegne protivniku.

– Igrao sam više puta protiv Santrača. Mogu vam reći da mi je, na kraju, bilo žao što nikada nisam uspeo da mu se “osvetim”. Uz mene je, naime, postigao mnogo golova, a ja nisam stigao ni da oštrije startujem na njega. Pokušao sam, više puta bih i zamahnuo, ali – uvek u prazno, uvek bi mi se izmigoljio – pričao je Branko Rašović, nekadašnji visoki i snažni centarhalf Partizana i reprezentativac.

Slobodan Santrač

Slobodan Santrač

Santrač je prvi ligaški gol postigao protiv zagrebačke Trešnjevke (3:3) na Omladinskom stadionu na Karaburmi, u jesen 1965. godine, u njegovom četvrtom meču za “romantičare”. Poslednji, 218. ligaški gol ubeležio je u dresu zemunske Galenike, 10. juna 1983. godine, na utakmici protiv Budućnosti u Podgorici (1:1).

Svoj stoti ligaški gol Santrač je proslavio na utakmici protiv tuzlanske Slobode na beogradskoj Karaburmi krajem 1970. godine, a dvestoti kao član Partizana protiv Željezničara u Sarajevu.

Sezona 1971/72 mu je bila najuspešnija kada je postigao 33 gola, što je bio apsolutni rekord nacionalnih prvenstava sve do 1991 godine kada ga je nadmašio napadač beogradske Crvene zvezde Darko Pančev sa 34 gola.

– U toj sezoni jurišao sam na dva rekorda, da prestignem Franju Velfla i Todora Veselinovića po broju postignutih golova u jednoj sezoni i da prestignem rekord Borivoja Kostića po ukupnom broju prvenstvenih golova – prisećao se Santrač.

Velfl i Veselinović su držali rekord sa po 28 prvenstvenih golova u jednoj sezoni. Sa druge strane, Kostić je dugo smatran nedostižnim strelcem – u prvenstvenim mečevima je postigao 158 golova.

Uoči utakmice OFK Beograd – Dinamo (Zagreb), 25. marta 1972. godine, Santrač je već bio postigao 156 golova i ozbiljno ugrožavao Kostićev rekord.

– Meni je bio jedini cilj da dostignem i prestignem Kostića. Svi moji golovi i dotadašnje igre nisu bile dovoljne da postanem stalna rezerva u reprezentaciji. Osećao sam se sigurnim, i rušenjem rekorda želeo sam da se osvetim svima koji su bili nepravedni prema meni.

Ta utakmica sa Dinamom imala je neobičan tok – Zagrepčani su u Beogradu brzo poveli sa 2:0.

I tada je na scenu stupio do tada nevidljivi Santrač.

– Na toj utakmici postigao sam 158. gol. Izvodio sam, sećam se, slobodan udarac sa 20 metara udaljenosti. Lopta mi je dobro legla i pored “živog zida” uletela u gornji ugao. Dautbegović (Fahrudin, op.a.) se bacio, ali nije uspeo da zadrži loptu. Siguran sam da je lopta nekog u zidu Dinama okrznula, mislim Miljkovića (Ivica, op.a.), pa zato Dautbegović nije zaustavio udarac.

Santrač na ramenima svojih saigrača posle utakmice sa Dinamom

Santrač na ramenima svojih saigrača posle utakmice sa Dinamom

Kad je pao taj gol i rekord izjednačen, reporteri Radio-Beograda pozvali su Borivoja Kostića, koji je, kao trener, slušao razvoj događaja na klupi za rezervne igrače, na utakmici Spartak – Crvena zvezda u Subotici.

Kostić je izjavio: “Rekord još nije izjednačen! Ja sam postigao 159 golova, jedan mi nije upisan u službene statistike, a u protokolu sa utakmice jeste.”

To su rekli i Santraču, pa je on do kraja postigao još dva gola – 160. OFK Beograd je pobedio Dinamo sa 4:2, a Sani je bio strelac svih golova za domaćine!