Majstor za “slobodnjake”

Siniša Mihajlović

Siniša Mihajlović, bivši igrač Borova, Vojvodine, Crvene zvezde, Rome, Sampdorije, Lacija i Intera, sa 28 golova i dalje je vladajući rekorder u italijanskoj Seriji “A” po broju postignutih golova iz slobodnih udaraca.

Imao je jedinstven šut, silovit i precizan u isto vreme. Bio je opasniji po protivničke golmane kada je izvodio slobodne udarce sa veće udaljenosti. Najčešće ih je matirao sa 25 i više metara.

Samo jedne sezone, u dresu rimskog Lacija, postigao je devet golova iz slobodnih udaraca. Lacio je u meču Serije A, odigranom 13. decembra 1998. godine, pobedio Sampdoriju rezultatom 5:2, a Mihajlović je učinio istorijski podvig – postigao je tri gola, sva tri iz slobodnog udarca.

Bilo je to po podne koje će ostati u dugom pamćenju gledalaca na Olimpijskom stadionu u Rimu i čitave italijanske sportske javnosti.

U susretu sa svojim bivšim klubom, Mihajlović je učinio ono što pre njega nikome nije uspelo u dugoj istoriji italijanskih prvenstava. Majstorskim golovima u 29, 44. i 52. minutu on je potvrdio epitet najboljeg izvođača slobodnih udaraca na svetu i da ni daljina od 30 metara za njega ne predstavlja veći problem.

Izduvanim loptama protiv Sinišine levice

Italijanska štampa piše da na utakmicama koje Lacio igra u gostima domaćini pokušavaju da ubace nedovoljno napumpane lopte kako bi se ublažila brzina i snaga Mihajlovićevih “projektila” – Jugoslovenski fudbalski as ozbiljan kandidat za “Zlatnu loptu”

Izduvanim loptama protiv Mihajlovićeve levice

Izduvanim loptama protiv Mihajlovićeve levice

RIM, 11. novembar 1999. godine – Siniša Mihajlović je postigao 20 golova iz slobodnih udaraca u najjačoj fudbalskoj ligi na svetu, a koliko će još – ne zna se. Ono što je evidentno to je strah golmana u italijanskoj ligi od levice 30-godišnjeg štopera rimskog Lacija i jugoslovenskog reprezentativca koji danas važi za najboljeg izvođača slobodnih udaraca u Evropi.

Taj strah, kako pišu italijanski listovi, naveo je pojedine ekipe da, kad s Lacijom igraju na domaćem terenu, pokušavaju u igru ubaciti nedovoljno naduvane lopte kako bi se smanjila brzina, snaga i preciznost Mihajlovićevih “projektila”.

O tome su, uz gotovo sve sportske listove, pisali i ozbiljni dnevnici, poput “Mesađera”, “Republike” i drugih. Naslovi su bili “Izduvane lopte, lek protiv Sinišinih slobodnih udaraca” ili “varijacije” na takvu konstataciju.

Dodatni povod za opširne storije o jugoslovenskom reprezentativcu je predstojeći derbi nacionalnog šampionata, susret između gradskih rivala, Mihajlovićevog Lacija i Rome. One su naslovljene jasnim porukama našeg asa velikom rivalu: “Mihajlović rezervisao jedan gol za Romu” , “Crveno-žuti pobediću vas, Lacio je najjači” i sličnim. Iako se utakmica igra tek 21. novembra, “mediji” užurbano podižu temperaturu.

Strah od Mihajlovićevih šuteva

Strah od njegovih “slobodnjaka”: Siniša Mihajlović

Mihajlović je u centru pažnje iz dva razloga. Prvi je njegovo besprekorno izvođenje slobodnih udaraca, a drugi njegova savršena igra u odbrani. On je, kako ocenjuje “Korijere dela sport”, igrač koji može najopasnije da ugrozi golmana Rome, ali i glavna prepreka strelcima gradskog rivala.

Listovi navode da su se sve fudbalske taktike protivničkih igrača i golmanske bravure pokazale beskorisnim u pokušajima skretanja Mihajlovićeve lopte sa sigurne putanje prema mreži. Zato se sad pribeglo lukavstvu sa neadekvatnim loptama. Sam Mihajlović je rekao da “gotovo svaki put kada Lacio gostuje, fudbalska lopta je izduvana”.

Jugoslovenski reprezentativac se, takođe, požalio da se protivnički “živi zid” vrlo retko postavlja na propisanoj udaljenosti. “Uvek su bliže, zbog čega sam prinuđen da treniram izvođenje udaraca sa distance od šest i po, a ne devet metara i 15 santimetara od barijere” – objašnjava Mihajlović.

Podelite ...

Ostavite komentar