Košarkaški het-trikovi

Detalj sa finalne utakmice Kupa Jugoslavije za košarkaše 1979. godine između Partizana i Zadra

Košarkaški klubovi koji su se takmičili u jugoslovenskoj ligi sedam puta su ostvarili maksimalni učinak u jednoj sezoni. Drugim rečima, osvojili su tzv. triplu krunu – prvenstvo, kup i neko međunarodno takmičenje.

Prvi put je to pošlo za rukom splitskoj Jugoplastici, koja je u sezoni 1976/77 trijumfovala u Kupu Radivoja Koraća, pobedivši u finalu Alko (današnji Fortitudo) iz Bolonje sa 87:84.

U sezoni 1981/82, Cibona je titulama u prvenstvu i nacionalnom kupu pridodala i trofej u Kupu pobednika kupova. Zagrepčani su u finalnom meču bili bolji od madridskog Reala – 96:95.

Tokom osamdesetih na scenu stupa nova, još sjajnija generacija košarkaša, grupisanih uglavnom u tri kluba – Jugoplastici, Ciboni i Partizanu. Ove ekipe uspele su da u jednoj sezoni objedine prva mesta u državnom šampionatu, Kupu Jugoslavije i najjačem evropskom klupskom takmičenju – Kupu evropskih šampiona, kasnije Evroligi.

Cibona sa “košarkaškim Mocartom” Draženom Petrovićem dominirala je domaćim i evropskim košarkaškim parketima u sezoni 1984/85. U finalu Kupa šampiona savladala je Real sa 87:78.

Nakon toga nastupila je era ekipe iz Splita, čiji je “spiritus movens” bio Toni Kukoč. Jugoplastika je u sezoni 1989/90 u finalnom susretu Kupa šampiona pobedila izraelski Makabi 75-69, a već sledeće sezone, tada pod imenom POP 84, špansku Barselonu sa 70:65.

Niš, 1979. godine: Trener Partizana Dušan-Duda Ivković na rukama igrača Partizana posle trijumfa nad Zadrom u finalu Kupa
Niš, 1979. godine: Trener Partizana Dušan-Duda Ivković na rukama igrača Partizana posle trijumfa nad Zadrom u finalu Kupa

Najzad, generacija Aleksandra Đorđevića i Predraga Danilovića donela je Partizanu triplu krunu u sezoni 1991/92. U finalu prvog izdanja Evrolige pobeđen je španski Huventud, 71:70, legendarnom “trojkom” Đorđevića u poslednjoj sekundi susreta.

Međutim, svoju prvu triplu krunu “crno-beli” osvojili su u sezoni 1978/79.

Iako je zbog odlaska Dražena Dalipagića u JNA, niko nije ubrajao u favorite ni za titulu u domaćem prvenstvu, ekipa Partizana, predvođena Draganom Kićanovićem, postala je prvak Jugoslavije i pobednik Kupa Radivoja Koraća (savladan italijanski Arigoni u finalu – 108:98).

Trijumfom nad Zadrom u niškom Čairu, rezultatom 93:86, Partizan je osvojio Kup Jugoslavije i tako zaokružio het-trik.

Niš 1979. godine: Zadranin Čedomir-Čedo Perinčić "zakucava" preko igrača Partizana
Niš 1979. godine: Zadranin Čedomir-Čedo Perinčić “zakucava” preko igrača Partizana, u pozadini su njegovi saigrači Petar Popović (levo) i Ivica Obad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *