Fudbalski misionari u Africi (2)

Fudbalska reprezentacija Ruande je prvu međunarodnu utakmicu odigrala 29. juna 1976. godine protiv Burundija (poraz 2:6). Popularne “ose” prvi trijumf (1:0) zabeležile su protiv Etiopije 10. maja 1981. godine.

Zaključno sa 2017. godinom, najveći uspeh je plasman na Afrički kup nacija u Tunisu 2004. godine, i to pod vođstvom srpskog trenera Ratomira Dujkovića.

Rođen u Borovu, Dujke se još kao omladinac preselio u Beograd, gde je proveo 11 godina na golu Crvene zvezde, sa kojom je osvojio tri “duple krune”, Srednjoevropski kup i stigao do polufinala Kupa evropskih šampiona.

Branio je i za španski Ovijedo, Osijek i zemunsku Galeniku. Tri puta je bio reprezentativac. Tražio ga je i madridski Real 1973. godine, ali zbog zabrane jugoslovenskim fudbalerima da pre 28. godine odu u inostranstvo, taj transfer se nije realizovao.

Ruanda je nakon Venecuele Dujkoviću bila druga reprezentacija koju je preuzeo. Bilo je to 2001. godine, a već tri godine kasnije ispisao je najlepše stranice u istoriji fudbala ove simpatične afričke zemlje odvevši je po prvi put na završni turnir Afričkog kupa nacija u Tunisu.

Prethodno je Ruanda zauzela prvo mesto u 13. kvalifikacionoj grupi. Plasman na Afrički kup donele su minimalne (1:0) pobede nad Ugandom u gostima i Ganom u Kigaliju. Oba puta strelac za Ruandu bio je nezaustavljivi Džimi Gatete.

Ruanda je u svom debiju na Afričkom kupu nacija igrala sjajno: nakon premijernog poraza (1:2) od domaćina turnira, odigrala je nerešeno sa Gvinejom i porazila (1:0) Kongo, ali joj drugi rezultati u grupi nisu išli na ruku, pa su prva dva mesta zauzeli i plasman u narednu rundu takmičenja obezbedili Tunis i Gvineja.

Koliko je proveo na klupi Ruande (od 2001. do 2004. godine), Dujković je ostavio sjajan utisak, što je širom otvorilo vrata i ostalim stručnjacima sa ovih prostora, pa su reprezentaciju Ruande vodili i Josip Kuže (2007-08), Branko Tucak (2008-09) i Milutin-Mićo Sredojević (2011-13).

Dujke se tu nije zaustavio već je nakon Ruande odmah preuzeo Ganu i 2006. godine učestvovao na Afričkom i Svetskom kupu.

Domaćin finalnog turnira Afričkog kupa nacija početkom 2006. godine bio je Egipat, koji je i osvojio takmičenje. Dujkovićevi puleni zauzeli su tek treće mesto u D grupi nakon poraza od Nigerije (0:1) i Zimbabvea (1:2) i trijumfa (1:0) nad Senegalcima.

Žreb je hteo da Ganjani na Svetskom šampionatu u Nemačkoj iste godine budu u B grupi sa nacionalnim timovima Italije, Češke Republike i SAD.

Nakon startnog poraza (0:2) od “azura”, “crne zvezde” su istim rezultatom savladale Češku i sa 2:1 bile bolje od Amerikanaca. Kao drugoplasirana, Gana u šesnaestini finala nije imala šanse protiv Brazila – “karioke” su slavile sa 3:0 …

Dujković u svom trenerskom portfoliju ima i veoma kratku epizodu na kormilu najbolje fudbalske selekcije Sirije. Zvanično je bio selektor od 28. oktobra do 8. decembra 2010. godine. Bilans: jedna utakmica – jedna pobeda, 2:0 protiv Bahreina …

Prisetimo se još nekih uspeha trenera sa ovih prostora na dužnosti selektora neke od afričkih reprezentacija …

ETIOPIJA

Slavko Milošević – vodio je nacionalni tim Etiopije do finalog turnira Afričkog kupa nacija 1962. godine, ali se nije pojavio na samom prvenstvu, koji je ta reprezentacija i osvojila.

UGANDA

Milutin-Mićo Sredojević – učestvovao na Afričkom kupu nacija 2017. godine.

MAROKO

Blagoje Vidinić – odveo Marokance na Svetski kup u Meksiku 1970. godine. Bilo je to prvo učešće neke fudbalske selekcije sa afričkog kontinenta nakon Drugog svetskog rata.

KONGO (NEKADAŠNJI ZAIR)

Blagoje Vidinić – četvrto mesto na Afričkom kupu nacija 1972. godine, šampion istog takmičenja dve godine kasnije. Plasirao se na Svetski kup u Nemačkoj 1974. godine.

ALŽIR

Zdravko Rajkov – vicešampion Afričkog kupa nacija 1980. godine;
Vahid Halilhodžić – učesnik Afričkog kupa nacija 2013. godine.

GANA

Milan Lukić – učešće na Afričkom kupu nacija 1980. godine;
Milovan Rajevac – vicešampion Afričkog kupa nacija 2010. godine i učesnik Svetskog kupa iste godine;
Goran Stevanović – učesnik Afričkog kupa nacija 2012. godine.

OBALA SLONOVAČE

Radivoje Ognjanović – učešće na Afričkom kupu nacija 1990. godine;
Vahid Halilhodžić – učešće na Afričkom kupu nacija 2010. godine.

KAMERUN

Branko Žutić – učešće na Afričkom kupu nacija 1982. godine;
Radivoje Ognjanović – šampion Afričkog kupa nacija 1984. godine.

Branko Žutić sa ekipom Kameruna

Branko Žutić sa ekipom Kameruna

ZAMBIJA

Ante Bušelić – vicešampion Afričkog kupa nacija 1974. godine. Treći na Afričkom kupu nacija 1982. godine. Menjao je tada na klupi Rumuna Teda Dumitrua, koji zbog problema sa pasošem nije mogao da uđe u Libiju gde se takmičenje održavalo …

TUNIS

Milan Kristić – kvalifikovao se na Olimpijske igre 1960. godine u Rimu;
Frane Matošić – treće mesto na Afričkom kupu nacija 1962. godine.

LIBIJA

Ilija Lončarević – učesnik Afričkog kupa nacija 2006.