Svetski ekipni kup i ATP kup: Jugoslavija, Hrvatska, Srbija …

Teniseri Srbije, pobednici Svetskog ekipnog kupa 2012. godine

Kao svojevrsni odgovor na novi format Dejvis kupa, Udruženje teniskih profesionalaca promovisalo je ATP kup, koji je premijerno izdanje imao u januaru 2020. godine. Trajao je deset dana i mečevi su igrani u tri australijska grada – Sidneju, Brizbejnu i Pertu. Takmičenje je u startu bilo atraktivno zbog bogatog nagradnog fonda (15 miliona američkih dolara) i ATP bodova koje je nosila svaka pobeda.

Ovo takmičenje praktično je nastavilo tradiciju Svetskog ekipnog kupa, koji se između 1978. i 2012. godine obično u maju mesecu održavao na otvorenim zemljanim terenima Rohuskluba u nemačkom Dizeldorfu. Važilo je za drugo po jačini tenisko timsko takmičenje iza Dejvis kupa, pa su ga zvali i “malim Dejvis kupom”. Učestvovalo je osam reprezentacija, podeljenih u dve grupe, a kriterijum za učešće bio je ATP rejting dvojice najboljih tenisera svake zemlje.

SFR Jugoslavija je pobedom 3:1 u finalnom meču protiv SAD osvojila ovo takmičenje 1990. godine. Naši su igrali u sastavu Goran Prpić, Goran Ivanišević i Slobodan Živojinović. Već sledeće godine Jugoslavija je u finalu poražena od Švedske 1:2.

Nakon dezintegracije zajedničke države, prvi značajniji uspeh u ovom takmičenju ostvarila je Hrvatska 1995. godine ulaskom u finale. Opet su Šveđani bili fatalni, savladali su “kockaste” (Gorana Ivaniševića, Igora Šarića i Sašu Hiršzona) sa 2:1.

Hrvatska, u sastavu Ivan Ljubičić, Mario Ančić i Ivo Karlović, bila je najbolja 2006. godine. Hrvati su u “Crvenoj grupi” pobedili Čile (3:0). Zatim su istim rezultatom – 2:1, savladali Španiju, SAD i u finalu Nemačku.

Teniseri Hrvatske, pobednici Svetskog ekipnog kupa 2006. godine (sleva): Mario Ančić, Ivo Karlović i Ivan Ljubičić

Teniseri Hrvatske, pobednici Svetskog ekipnog kupa 2006. godine (sleva): Mario Ančić, Ivo Karlović i Ivan Ljubičić

Srbija je bila dvostruki pobednik ovog takmičenja – Janko Tipsarević, Viktor Troicki i Nenad Zimonjić su 2009. i 2012. godine bili najbolji, oba puta bez pomoći najboljeg tenisera Novaka Đokovića.

Na putu do titule 2009. godine, Srbi su u “plavoj” grupi bili bolji od Argentine (2:1), Rusije (3:0) i Italije (2:1), a u finalu je rezultatom 2:1 nadigran i domaćin Nemačka.

Poslednje izdanje Svetskog kupa za timove 2012. godine takođe je osvojila Srbija. U “plavoj” grupi je pobeđena Hrvatska (2:1), a istim rezultatom Rusija i Nemačka. U finalu je deklasirana (3:0) Češka Republika.

Teniseri Srbije, osvajači Svetskog ekipnog kupa 2012. godine (sleva): Nenad Zimonjić, Janko Tipsarević, Miki Janković i Viktor Troicki

Teniseri Srbije, osvajači Svetskog ekipnog kupa 2012. godine (sleva): Nenad Zimonjić, Janko Tipsarević, Miki Janković i Viktor Troicki

Treba napomenuti da su hrvatski i srpski teniseri u jednom periodu dominirali svetskim reprezentativnim tenisom jer su u svojim rukama imali oba trofeja – Svetskog timskog kupa i Dejvis kupa.

ATP je nakon pauze od osam godina pokrenuo slično takmičenje, pre svega masovnije, uz učešće čak 24 reprezentacije. Pravo nastupa neke selekcije određen je prema plasmanu najboljeg igrača na ATP listi. Da bi se kvalifikovala, reprezentacija mora imati najmanje tri tenisera na ATP listi, od toga dvojica moraju da imaju plasman u pojedinačnoj konkurenciji.

Nedelju dana nakon US opena određeno je 18 zemalja-učesnica. Organizator potom određuje preostalih šest reprezentacija, među kojima je jedna “vajld” karta rezervisana za domaćina turnira, ukoliko to pravo učešća već nije ranije ostvario.

Učesnici su podeljeni u šest grupa po četiri reprezentacije. Igra se po bod-sistemu, a svaki meč se sastoji od tri okršaja – dva u pojedinačnoj konkurenciji i jednog u igri parova.

Snage prvo odmeravaju drugi teniseri svojih zemalja, a zatim na red dolazi duel najboljih igrača. Igra parova se održava bez obzira na ishod mečeva u pojedinačnoj konkurenciji. U četvrtfinale idu šest prvoplasiranih i dve najbolje drugoplasirane reprezentacije.

Od reprezentacija sa prostora bivše Jugoslavije, čast da zaigraju u premijernom izdanju ATP kupa stekli su Srbija i Hrvatska. Srbija je bila smeštena u A grupu, čiji su se mečevi održavali u Brizbejnu, dok je selekcija Hrvatske putovala u Sidnej na mečeve E grupe.

Drugog dana takmičenja, 4. januara, Srbija je sa 3:0 pobedila Južnu Afriku, dok je Hrvatska istim rezultatom bila bolja od Austrije.

Srbija je četvrtog dana turnira, 6. januara, sa 2:1 savladala Francusku, a Hrvatska identičnim rezultatom Poljsku.

Trijumfom od 2:1 nad Čileom, u meču održanom 8. januara, Srbija je osvojila prvo mesto u svojoj grupi. Argentinci su istog dana sa ubedljivih 3:0 porazili Hrvate i izbacili ih iz daljeg takmičenja. Da je osvojila barem bod, Hrvatska bi otišla u četvrtfinale kao jedna od dve najbolje drugoplasirane ekipe.

Srbija je u Sidneju, 10. januara, ubedljivim (3:0) trijumfom nad Kanadom ušla u polufinale, a tamo je sledećeg dana istim rezultatom nadigrana i Rusija.

Konačno, u velikom finalu Srbija je sa 2:1 savladala Španiju. Roberto Bautista Agut je u prvom singlu bio bolji od Dušana Lajovića 7-5, 6-1. Pošto je Novak Đoković u dva seta (6-2, 7-6) nadvisio prvog tenisera sveta Rafaela Nadala, meč u dublu je odlučivao pobednika ATP kupa.

Đoković i Viktor Troicki su sa 6-3, 6-4 savladali španski par Pablo Kareno Busta-Felisijano Lopez.